Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes (Bank of England): Η αποδυνάμωση της στερλίνας αυξάνει τις πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων

Forbes (Bank of England): Η αποδυνάμωση της στερλίνας αυξάνει τις πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων
Οι κεντρικές τράπεζες γίνονται όλο πιο απρόθυμες να αυξήσουν τα επιτόκια σε σχέση με το παρελθόν, δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της ΒοΕ
Τον φόβο ότι η αποδυνάμωση της στερλίνας θα έχει μια διαρκή ανοδική επίδραση στον πληθωρισμό, εξέφρασε η Kristin Forbes, μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England, ΒοΕ), προσθέτοντας ότι ανησυχεί ότι οι κεντρικές τράπεζες γίνονται όλο πιο απρόθυμες να αυξήσουν τα επιτόκια σε σχέση με το παρελθόν.
Η Forbes, η οποία αναμένεται να αποχωρήσει στο τέλος του μήνα και να αντικατασταθεί από την οικονομολόγο Silvana Tenreyro, δήλωσε στην τελευταία της ομιλία σαν μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της ΒοΕ, ότι «μια αύξηση των επιτοκίων του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα πρέπει να καθυστερήσει άλλο», καθώς «η βρετανική οικονομία δείχνει αρκετά στερεή για να επιβιώσει μιας αύξησης».
«Η υποτίμηση της στερλίνας έχει μεταβάλει θεμελιωδώς την υποκείμενη δυναμική του πληθωρισμού κατά τρόπο που καθιστά πιο πιεστικό να αρχίσει σύντομα αυτό το “ταξίδι”», πρόσθεσε η Forbes.
Η ίδια τόνισε ότι τόσο η BoE όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) δείχνουν πιο απρόθυμες να αυξήσουν τα επιτόκια απ’ ό, τι στο παρελθόν.
Σύμφωνα με την ίδια, στις πιθανές αιτίες για αυτό περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη υπευθυνότητα και ο εντονότερος δημόσιος έλεγχος σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες, που θα μπορούσε να καταστήσει τους διαμορφωτές πολιτικής απρόθυμους να λάβουν μέτρα που δεν είναι δημοφιλή σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης