Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Τέλος στη χρηματοδότηση του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος NPD

tags :
Γερμανία: Τέλος στη χρηματοδότηση του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος NPD
Μετά την αποτυχία των επανειλημμένων προσπαθειών της με στόχο να τεθεί το NPD εκτός νόμου
Τη δυνατότητα διακοπής της χρηματοδότησης του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) ενέκρινε η ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας, αναθεωρώντας άρθρο του Συντάγματος για να καταστεί δυνατό να τερματιστεί η κρατική χρηματοδότηση ακραίων πολιτικών κομμάτων.
Είχε προηγηθεί απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου τον Ιανουάριο, το οποίο συμπέρανε ότι οι σκοποί του NPD αντιβαίνουν τον θεμελιώδη νόμο της χώρας.
Το δικαστήριο όμως αποφάνθηκε επίσης πως το γεγονός ότι το NPD έχει πολύ περιορισμένο ακροατήριο σημαίνει ότι ο κίνδυνος για το πολίτευμα είναι πολύ περιορισμένος.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανώτερα στελέχη του NPD έχουν καταδικαστεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος ή υποκίνηση.
Πάνω από τα δύο τρίτα των κοινοβουλευτικών τάχθηκαν υπέρ του μέτρου.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η αναθεώρηση αυτή υποστηριζόταν από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους συντηρητικούς υπό την καγκελάριο Merkel και τους Σοσιαλδημοκράτες.
Η αντιπολίτευση, το κόμμα Η Αριστερά και οι οικολόγοι, εξέφρασαν επιφυλάξεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εν ονόματι της προάσπισης της πολιτικής πολυφωνίας και του σεβασμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Η στέρηση της δημόσιας χρηματοδότησης είναι πάντως μια λύση ανάγκης για την κυβέρνηση, μετά την αποτυχία των επανειλημμένων προσπαθειών της με στόχο να τεθεί το NPD εκτός νόμου.
Το NPD μετράει λιγότερα από 6.000 μέλη και απώλεσε την περασμένη χρονιά τις τελευταίες έδρες του σε ένα κρατιδιακό κοινοβούλιο.
Συνεχίζει όμως να διαθέτει στις τάξεις του τοπικούς αιρετούς. Δεν κατάφερε ποτέ να καταλάβει έδρες στην Μπούντεσταγκ. Το 2014, κατέλαβε μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μετά το 2013 το εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απέκτησε σταδιακά ερείσματα, προβάλλοντας έναν αντιισλαμικό και αντιμεταναστευτικό λόγο, χωρίς ωστόσο το βεβαρημένο παρελθόν του NPD.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης