Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Προς αναθεώρηση ο επίμαχος νόμος «Volcker» που περιορίζει τις επενδυτικές τράπεζες

ΗΠΑ: Προς αναθεώρηση ο επίμαχος νόμος «Volcker» που περιορίζει τις επενδυτικές τράπεζες
Ο εν λόγω νόμος περιορίζει την ικανότητα των τραπεζών να «στοιχηματίζουν» στοιχήματα με δικά τους χρήματα
Υπέρ της αναθεώρησης του νόμου «Volcker», εκ του συνόλου κανόνων «Dodd-Frank», τάχθηκαν οι ρυθμιστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια της σχετικής σημερινής (22 Ιουνίου 2017) ακρόασης στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Ο εν λόγω νόμος περιορίζει την ικανότητα των (επενδυτικών) τραπεζών να «στοιχηματίζουν» με δικά τους χρήματα.
Ο «Volcker» θα πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στις τράπεζες που κάνουν μαζικό trading διαπραγμάτευση, ανέφερε ένας εκ των κυβερνητών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve), Jerome Powell, ο οποίος και καθοδηγεί την τραπεζική ρύθμιση για την κεντρική τράπεζα.
Ο κ. Powell ήταν ένας από τους πέντε ανωτάτους αξιωματούχους που κατέθεσαν σήμερα στο Κογκρέσο.
Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Φεβρουαρίου 2016 ο Donald Trump υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επανεξέταση του πακέτου νόμων «Dodd-Frank» για τις τράπεζες που εφαρμόστηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 – 2009.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο του Dodd-Frank εφαρμόστηκε το 2010 και αποσκοπεί στη δραστική μείωση του ρίσκου για τις τράπεζες, προκειμένου να μην επέλθει νέα κατάρρευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μερικοί μόνο από τους νόμους που εμπεριέχει είναι η διακράτηση μεγαλύτερων ποσών κεφαλαίων ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα, η απαγόρευση ανάληψης υψηλού επενδυτικού ρίσκου κλπ.
Οι προσδοκίες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί από τους επενδυτές μετά την 8η Νοεμβρίου 2016 και οδήγησαν στο άνευ προηγουμένου ράλι της Wall Street, είναι αυξημένες, καθώς η κατάργηση του ρυθμιστικού πλαισίου συνεπάγεται για πολλούς, ειδικά για τις τράπεζες, μία «έκρηξη» στα κέρδη.
Ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν δια μανίας πως η μεγαλύτερη ελευθερία στη χορήγηση δανείων θα δώσει μία επιπλέον τόνωση στην αμερικανική πραγματική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης