Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Τί συμβαίνει στην αγορά του κακάου - Γιατί πέφτει η τιμή, το στρατηγικό λάθος που στοιχίζει στη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής

tags :
FT: Τί συμβαίνει στην αγορά του κακάου - Γιατί πέφτει η τιμή, το στρατηγικό λάθος που στοιχίζει στη βιομηχανία ζαχαροπλαστικής
Οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου επηρρεάσαν και τα λεγόμενα "μαλακά εμπορεύματα" όπως η ζάχαρη και ο καφές
Στα χαμηλά 10 ετών βρέθηκε η τιμή του κακάου, η οποία συμπαρασύρθηκε από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, με αρκετούς στρατηγικούς αναλυτές να δηλωνουν στους Financial Times, πως παρά το γεγονός ότι οι μακροπρόθεσμες συσχετίσεις μεταξύ των διαφορετικών βασικών προϊόντων ήταν χαμηλές, εντούτοις η βραχυπρόθεσμη συσχέτιση των διακυμάνσεων των τιμών ενισχύθηκε εν μέσω της σημερινής αδυναμίας που σημειώνουν οι τιμές του αργού πετρελαίου.
Οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου επηρρεάσαν και τα λεγόμενα "μαλακά εμπορεύματα" όπως η ζάχαρη και ο καφές.
Ο Peter Mooses, κορυφαίος στρατηγικός της αγοράς στη RJO Futures, δήλωσε ότι "η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, κυρίως του πετρελαίου, ώθησε το sell-off στο κακάο".
Το κακάο που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφει απώλειες 10% από την αρχή αυτής της εβδομάδας με το συμβόλαιο κακάου του Σεπτεμβρίου να διαμορφώνεται στα 1.839 δολάρια ανά τόνο.
Αρκετοί traders δήλωσαν στους Finacial Times ότι οι πωλήσεις στα συμβόλαια του κακάου προήλθαν από επενδυτικά προγράμματα που βασίζονται σε αλγορίθμους που σχετίζονται με συναλλαγές που αντιδρούν όταν μειώνεται η τιμή του πετρελαίου, σε αντίθεση με τους επενδυτές που βασίζουν τις θέσεις τους στην έρευνα για τα θεμελιώδη.
"Υπάρχει υψηλός βαθμός συσχέτισης μεταξύ των ροών των επενδύσεων σε πολλές αγορές επί του παρόντος", ανέφεραν οι μεσίτες βασικών προϊόντων της Société Générale στη Νέα Υόρκη.
Η τιμή του κακάο μειώθηκε σπάζοντας βασικούς κινητούς μέσους όρους που αποτελούσαν μακροχρόνιες στηρίξεις, οδηγώντας τους αναλυτές να ανησυχούν ότι η τιμή αναφοράς του κακάο στα αμερικανικά χρηματιστήρια εμπορευμάτων θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 1.756 δολάρια ανά τόνο, που αποτελεί  ένα χαμηλό 10 ετών και επαναπροσεγγίστηκε νωρίτερα μέσα στο 2017.
Στο Λονδίνο,η τιμή του κακάου διαπραγματεύεται στις 1.485 στερλίνες καταγράφοντας απώλειες 8% στην τρέχουσα εβδομάδα.
Αναφορές για υψηλότερη του αναμενομένου παραγωγή κακάκου από τη Γκάνα και τους μετεωρολόγους στην Αυστραλία να αναγγέλλουν ότι απομακρύνεται η δυνατότητα του φαινομένου El Niño για φέτος που θα σημάνει πιο αυξημένη παραγωγή, έσωσαν περαιτέρω ώθηση στην πτώση των τιμων.
Η τιμή του κακόυ έχει υποχωρήσει κατά 40% τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο  τόσο ο ρυθμός αλλά και ο όγκος των συναλλαγών που ακολούθησαν την πτώση του κακάο την εβδομάδα αυτή, εξέπληξαν πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά.
Παρά την μεγάλη πτώση των τιμών του κακάου, υπήρξε πολύ μικρός όγκος αγορών, καθώς οι παρασκευαστές σοκολάτας είχαν προχωρήσει στην αγορά κακάου για να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες τους πολύ νωρίτερα, δήλωσαν traders εμπορευμάτων στους Financial Times.
Ο Jonathan Parkman, επικεφαλής τoυ τμήματος γεωργικών εμπορευμάτων στην Marex Spectron, δήλωσε ότι "η βιομηχανία ζαχαροπλαστικής έχει προχωρήσει  σε κάλυψη των αναγκών της για ένα έτους".
Η αγορά στις τωρινές χαμηλές τιμές του κακάου για τις εταιρείες σοκολάτας, θα τους επέτρεπε να προσφέρουν προωθητικά πακέτα  στους λιανοπωλητές  αργότερα μέσα στο 2017, καθώς και να παράγουν σοκολάτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κακάο, πρόσθεσε ο κ. Parkman.
Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η υποχώρηση του βραζιλιάνικοπυ ρεάλ οδήγησε την τιμή της ζάχαρης σε χαμηλό 16 μηνών στα 13 σεντς ανά λίβρα.
Οι ανησυχίες σχετικά με τα χαμηλά αποθέματα καφέ και η μεγάλη ζήτηση απέτυχαν να υποστηρίξουν την τιμή του καφέ με τον καφέ τύπου arabica να διαμορφώνετσι στα 1,22 δολάρια ανά λίβρα, επίπεδο που είχε να παρατηρηθεί από τον Μάιο του 2016.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης