Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: «Κλειδί» στη συνέχιση του QE της ΕΚΤ η έλλειψη γερμανικών ομολόγων

tags :
Reuters: «Κλειδί» στη συνέχιση του QE της ΕΚΤ η έλλειψη γερμανικών ομολόγων
Eφόσον η ΕΚΤ επιθυμεί επέκταση του QE, θα πρέπει να επανεξετάσει τις παραμέτρους
Η έλλειψη γερμανικών ομολόγων καθιστά εξαιρετικά δύσκολη μια σημαντική επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις για το QE, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.
Έως τα μέσα του 2018 τα γερμανικά ομόλογα αναμένεται να εξαντληθούν.
Ως εκ τούτου μια σημαντική επέκταση θα απαιτήσει τον ανασχεδιασμό του QE, τονίζουν οι πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο.
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα βρούμε αρκετά γερμανικά ομόλογα, ώστε να διατηρήσουμε το πρόγραμμα μετά τα μέσα του 2018», τονίζει αξιωματούχος.
Και προσθέτει πως εφόσον η ΕΚΤ επιθυμεί επέκταση του QE, θα πρέπει να επανεξετάσει τις παραμέτρους.
To πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την αναζωογόνηση του πληθωρισμού, θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά ακόμη και αν τα μέλη της ΕΚΤ συμφωνήσουν να περιορίσουν το πρόγραμμα, το tapering θα ξεκινήσει από το 2018.
Το πρόβλημα είναι ότι με βάση τους κανόνες του προγράμματος, που επέβαλε η ίδια η ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα μπορεί να αγοράσει μόνο έως το ένα τρίτο του χρέους κάθε χώρας και δεδομένου του σχετικά χαμηλού επιπέδου του γερμανικού χρέους, είναι ζήτημα μηνών να φτάσει το όριο.
Αν και η ΕΚΤ έχει υποστηρίξει ότι το πρόγραμμα έχει ευελιξία, οι παραπάνω δηλώσεις δείχνουν ότι ένα τέτοιο περιθώριο χειρισμών είναι τώρα σαφώς μειωμένο και θα περιορίσει το Διοικητικό της Συμβούλιο, αναφέρει το Reuters. Η ΕΚΤ δεν έχει θέσει καταληκτική προθεσμία για την παράταση ή κατάργηση του προγράμματος, αλλά μία τέτοια απόφαση είναι πιθανόν να ληφθεί στις 7 Σεπτεμβρίου ή στις 26 Οκτωβρίου, δίνοντας αρκετούς μήνες στις αγορές να ετοιμασθούν.
Όπως εκτιμούν οι τραπεζικοί αναλυτές, η ΕΚΤ μπορεί να φτάσει το όριο αγοράς γερμανικών ομολόγων σε κάποιο χρονικό σημείο από το τέλος του 2017 έως τα μέσα του 2018.
Η Jefferies, για παράδειγμα, υπολογίζει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ έχει ακόμη επτά μήνες να τρέξει στη Γερμανία έναντι 16 μηνών στη Γαλλία και 25 στην Ιταλία.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε να υποκαταστήσει το γερμανικό χρέος με ομόλογα υπερεθνικών οργανισμών ή αυτοδιοικητικών οργανισμών, αλλά οι αγορές αυτές δεν διαθέτουν τη ρευστότητα για την άντληση των αναγκαίων ποσών.
αθώς ξεμένει από τη δυνατότητα αγοράς μακροπρόθεσμων γερμανικών ομολόγων, η ΕΚΤ αγοράζει τώρα όλο και πιο βραχυπρόθεσμους γερμανικούς τίτλους, καταγράφοντας ζημιές, καθώς οι αποδόσεις τους είναι σημαντικά αρνητικές. Τα γερμανικά ομόλογα που αγοράσθηκαν τον Μάιο είχαν μία περίοδο λήξης μόνο τεσσάρων ετών, που είναι η μικρότερη από την έναρξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2015.

Επιμένει ο Schaeuble - «Θα προτιμούσα μια μετριοπαθή νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ»

Στη θέση υπέρ μιας πιο μετριοπαθούς νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμμένει ο υπουργός Οικονομικών, Wolfang Schaeuble.
«Θα προτιμούσα μια πιο μετριοπαθή πολιτική από την ΕΚΤ.
Για εμάς είναι πολύ «χαλαρή»,  για άλλες χώρες θεωρείται πολύ «σφικτή».
Η μόνη λύση για αυτό είναι η βελτίωση της δομής της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Schaeuble.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ για περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων και αύξησης των επιτοκίων.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την ελπίδα ότι υπό την προεδρία Macron στη Γαλλία, θα αντιμετωπιστ9ούν καλύτερα τα δομικά προβλήματα της γαλλικής οικονομίας, ώστε και η οικονομία της Ευρωζώνης να μην εξαρτάται από τη νομισματική πολιτική.

(Αρχική δημοσίευση 14:32, 23 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης