Διεθνή

Η Toshiba θα υποβιβαστεί από το πρώτο στο δεύτερο τμήμα του Χρηματιστηρίου του Τόκιο

tags :
Η Toshiba θα υποβιβαστεί από το πρώτο στο δεύτερο τμήμα του Χρηματιστηρίου του Τόκιο
Το δεύτερο τμήμα του Χρηματιστηρίου του Τόκιο αποτελείται κατά κύριο λόγο από μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης και από νέες εταιρείες
Η Toshiba πρόκειται να υποβιβαστεί από το πρώτο στο δεύτερο τμήμα του Χρηματιστηρίου του Τόκυο, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο δείκτης το 1950, καθώς ο κίνδυνος της ολοσχερούς διαγραφής των μετοχών εντείνεται και οι αρνητικοί δείκτες οδηγούν σε πώληση των μετοχών της.
Η υποβάθμιση που είναι προγραμματισμένη για την 1η Αυγούστου 2017, είναι άλλο ένα πλήγμα για έναν όμιλο που βρίσκεται σε μία κρίση γενικότερα.
Το δεύτερο τμήμα του Χρηματιστηρίου του Τόκιο αποτελείται κατά κύριο λόγο από μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης και από νέες εταιρείες.
Οι ζημίες της Toshiba εκτιμώνται περίπου σε 8,9 δισ. δολάρια για το έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου 2107.
Έχει αρνητικό μετοχικό κεφάλαιο ύψους περίπου 500 δισ. δολαρίων, κάτι που σημαίνει ότι η υποβάθμισή της είναι αυτόματη.
Οι μετοχές της εταιρείας θα διαγραφούν εάν παραμείνει σε αρνητικό μετοχικό κεφάλαιο για δύο συνεχή έτη.
Η βασική οικονομική επιβάρυνση της Toshiba παραμένει η αμφισβητούμενη πώληση της βραβευμένης εταιρείας κατασκευής μνήμης υπολογιστών, μιας διαδικασία ιδιαίτερα περίπλοκη που οι εμπλεκόμενοι τραπεζίτες χαρακτηρίζουν ως "χαοτική".
Την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 , η Toshiba δήλωσε ότι είχε λάβει έγκριση από την οικονομική ρυθμιστική αρχή, για άλλη μια παράταση για την υποβολή των οικονομικών στοιχείων της για ολόκληρο το 2016.
Ωστόσο, αυτή η βραχυπρόθεσμη παράταση, δεν μειώνει τον κίνδυνο να διαγραφεί εξ ολοκλήρου μία από τις πιο διάσημες εταιρείες της Ιαπωνίας.
Από τον Φεβρουάριο του 2107, η Toshiba έχει επανειλημμένα αποτύχει να εξασφαλίσει την υπογραφή από την PwC, την εταιρεία που ελέγχει τα οικονομικά της στοιχεία.
Η εταιρεία δήλωσε στις 10 Αυγούστου 2017, θα διευκρινίσει τον αντίκτυπο της Westinghouse, της αμερικανικής πυρηνικής μονάδας της Toshiba.
Σύμφωνα με την αυστηρή ερμηνεία των κανόνων του Χρηματιστηρίου του Τόκιο, η αποτυχία της Toshiba να υποβάλει υπογεγραμμένους λογαριασμούς μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017 θα προκαλούσε μια διαδικασία διαγραφής, αλλά η ιστορία έχει δείξει πως η ευελιξία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η καλύτερη τακτική.
Ο Pelham Smithers, ο οποίος διαχειρίζεται μία ερευνητική εταιρεία επικεντρωμένη στην Ιαπωνία, δήλωσε ότι η υπόθεση της Toshiba είχε αναγκάσει τις αρχές σε μια άβολη επιλογή, δεδομένης της δήθεν αποστολής του πρωθυπουργού Shinzo Abe να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τις μεγάλες εταιρείες στην Ιαπωνία.
"Εάν οι αρχές παίξουν το χαρτί των «ελαφρυντικών ανά περίσταση», θα γίνει αντιληπτό για το τι είναι – μία προνομιακή μεταχείριση για μία ιαπωνική εταιρεία", ανέφερε.
Το τίμημα για την υποβάθμιση στο δεύτερο τμήμα του Χρηματιστηρίου του Τόκιο θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο λένε οι αναλυτές, επειδή θα αναγκάσει την απομάκρυνση της Toshiba από τον Nikkei 225 Average - το σημείο αναφοράς που ξεκίνησε το 1950 και παραμένει η βιτρίνα της ιαπωνικής βιομηχανίας, στον οποίο δείκτη η Toshiba ήταν πάντα παρούσα.
Η υποβάθμιση θα βγάλει επίσης την Toshiba από τον Topix, τον κορυφαίο δείκτη αναφοράς της Ιαπωνίας για τους παγκόσμιους επενδυτές, ένας δείκτης που παρακολουθείται από περίπου 40 δισ. δολάρια σε παθητικά κεφάλαια.
Αυτή την εβδομάδα, η Toshiba επέλεξε μια κοινοπραξία, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου που υποστηρίζεται από την ιαπωνική κυβέρνηση, της ιδιωτικής μετοχικής ομάδας Bain Capital και της SK Hynix της Νότιας Κορέας ως τον προτιμώμενο πλειοδότη για την πώληση της μονάδας παραγωγής τσιπ, αλλά η δημοπρασία πλήττεται από τη νομική διαμάχη με την Western Digital .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης