Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Ραγδαίες αλλαγές έρχονται στο κρατικό fund της Νορβηγίας - Σχεδιάζεται διαχωρισμός αρμοδιοτήτων

Financial Times: Ραγδαίες αλλαγές έρχονται στο κρατικό fund της Νορβηγίας - Σχεδιάζεται διαχωρισμός αρμοδιοτήτων
Ο τροπος διακυβέρνησης του κρατικού fund της Νορβηγίας έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις
Ραγδαίες αλλαγές έρχονται στο κρατικό fund της Νορβηγίας το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 955 δισ. δολαρίων, καθώς σύμφωνα με έκθεση αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, η διαχείριση του κρατικού fund της χώρας θα περάσει σε μια ανεξάρτητη αρχή αντί της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
"Η διαχείριση των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας και η διαχείριση θεμάτων επενδυτικής τραπεζικής θέτουν μεγαλύτερες απαιτήσεις για το διοικητικό συμβούλιο του κρατικού fund.
Με το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων τόσο τα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας όσο και επαγγελματίες investment bankers θα μπορούν πιο εύκολα να προσαρμοστούν στα καθήκοντά τους", δήλωσε ο Svein Gjedrem, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής και πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας.
Ο τροπος διακυβέρνησης του κρατικού fund της Νορβηγίας έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις τόσο εντός όσο και εκτός της Νορβηγίας, καθώς έχει φτάσει να έχει στην κατοχή του -κατά μέσο όρο- το 1,3% κάθε εισηγμένης εταιρείας παγκοσμίως.
Υπάρχουν ελάχιστα μεγάλα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια σε δημοκρατικές χώρες και οι επικριτές αμφισβητούν το κατά πόσο μια Κεντρική Τράπεζα μπορεί να επιβλέπει σωστά μια τόσο μεγάλη επένδυση.
Η αρμόδια επιτροπή - με επικεφαλής τον κ. Gjedrem, ο οποίος θεωρείται ο αρχιτέκτονας του Κρατικού fund της Νορβηγίας, συνιστά να συσταθεί μια ξεχωριστή νομική οντότητα που θα ασχολείται με τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του fund.
Το συμβούλίο θα διορίζεται από την κυβέρνηση συμβούλιο.
Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην επενδυτική στρατηγική ή τη διαχείρισλη του, ενώ το υπουργείο Οικονομικών και το Κοινοβούλιο θα διατηρήσουν το ρόλο τους στην επίβλεψη του Κρατικού fund της Νορβηγίας.
Οι αλλαγές αυτές προτάθηκαν από τον μοναδικό πρώην εκτελεστικό διευθυντή του Ταμείου, Knut Kjaer, ο οποίος δήλωσε στους Financial Times τον περασμένο μήνα ότι «η διακυβέρνηση του Ταμείου με τα χρόνια γίνεται πιο απαιτητική κα θα πρέπει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να είναι πιο επαγγελματικό".
Οποιαδήποτε αλλαγή στο οργανόγραμμμα και τη διοίκηση του Ταμείου  θα αποφασιστεί από την επόμενη κυβέρνηση, καθώς οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο τυο 2017.
Ωστόσο, η έκθεση προσφέρει εναλλακτική λύση εάν η επόμενη κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει την διαχείριση του Ταμείου στην Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας.
Στην περίπτωση αυτή, πρότεινεται η ίδρυση ενός ξεχωριστού συμβουλίου για τη διαχείριση των επενδύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης