Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το κανάλι Al Jazeera στο επίκεντρο της κρίσης στον Περσικό Κόλπο

tags :
Το κανάλι Al Jazeera στο επίκεντρο της κρίσης στον Περσικό Κόλπο
Οι αναλυτές λένε ότι έδωσε φωνή σε κριτικές προς αυταρχικές κυβερνήσεις σε μια περιοχή όπου αυτή η συζήτηση ήταν σε μεγάλο βαθμό εκτός ορίων
Το δημοσιογραφικό κανάλι Al Jazeera, έχει περιέλθει στο επίκεντρο της διαμάχης στον Περσικό Κόλπο, καθώς κινδυνεύει ακόμα και με κλείσιμο σύμφωνα με πολλές αναφορές των διεθνών ΜΜΕ.
Το κλείσιμο του δικτύου και των θυγατρικών του είναι ένα από τα 13 αιτήματα της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου για την αποκατάσταση των διπλωματικών και οικονομικών δεσμών με το Κατάρ.
Ο συνασπισμός των χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία διέκοψε τις σχέσεις με το Κατάρ νωρίτερα τον Ιούνιο 2017.
Κατηγορούν το Κατάρ ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, κατηγορίες που το μικροσκοπικό βασίλειο του Κόλπου λέει ότι είναι «αδικαιολόγητες» και «αβάσιμες».
Το Κατάρ μετέτρεψε το Al Jazeera σε παγκόσμιο brand.
Αλλά το δίκτυο έχει κάνει εχθρούς από το Ριάντ μέχρι το Κάιρο με την κριτική του για τις αραβικές κυβερνήσεις και την κάλυψη του υποτιθέμενου αιγυπτιακού προέδρου Mohamed Morsy.
Το Al Jazeera περιέγραψε την αναφερθείσα απαίτηση για το κλείσιμό του ως "τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια να σιγήσει η ελευθερία της έκφρασης στην περιοχή.
Επιβεβαιώνουμε το δικαίωμά μας να ασκούμε επαγγελματικά τη δημοσιογραφική μας δραστηριότητα χωρίς να υποκύψουμε στην πίεση οποιασδήποτε κυβέρνησης ή αρχής και ζητούμε από τις κυβερνήσεις να σέβονται την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης", ανέφερε σε δήλωσή του.
Ο Michael Stephens, ερευνητής στο Royal United Services Institute του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι απαιτήσεις για το Κατάρ πρέπει να θεωρηθούν ως σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις.
"Θα φαινόταν λογικό ότι αυτά τα σκληρότερα αιτήματα θα είναι οι διαπραγματευτικές βάσεις για την επιβολή των απαιτήσεων που θέλουν πραγματικά τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία", δήλωσε στο twitter.
Άλλες απαιτήσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση της κατασκευής μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ και την εξάλειψη των σχέσεων με το Ιράν.
Εγκατεστημένο πριν από δύο δεκαετίες στη Ντόχα, το Al Jazeera συνέβαλε στην επέκταση της πολιτικής επιρροής του Κατάρ με τη μετάδοση προγραμμάτων αραβικής γλώσσας που προβλήθηκαν σε εκατομμύρια σπίτια στην περιοχή του Κόλπου.
Το δίκτυο συνέχισε να επεκτείνεται ακόμα και στην αγγλική γλώσσα, απευθυνόμενο σε αγορές συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Παρόλο που εξακολουθούσε να χρηματοδοτείται από το Κατάρ, το Al Jazeera English και το Al Jazeera America που πλέον δεν υπάρχει, θεωρήθηκαν ότι έχουν περισσότερη ανεξαρτησία από την πρέπουσα.
Ωστόσο, το είδος της δημοσιογραφίας του δικτύου έκανε εχθρούς γρήγορα.
Οι αναλυτές λένε ότι έδωσε φωνή σε κριτικές προς αυταρχικές κυβερνήσεις σε μια περιοχή όπου αυτή η συζήτηση ήταν σε μεγάλο βαθμό εκτός ορίων.
"Το Al Jazeera είναι εντυπωσιακό, ισλαμικό και παναραβικό, αλλά αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες της πολιτικής της Ντόχα με περισσότερους τρόπους από ότι μπορεί να προωθήσει", γράφει ο Simon Henderson, διευθυντής του Προγράμματος Πολιτικής Κόλπου και Ενεργειακής Πολιτικής του Ινστιτούτου Ουάσινγκτον.
"Πολλές αραβικές κυβερνήσεις θα προτιμούσαν την εξαφάνιση του Al Jazeera."
Το δίκτυο έχει εδώ και καιρό επιμείνει ότι η κάλυψή του είναι δίκαιη και αμερόληπτη και έχει καλλιεργήσει τη φήμη, ότι ασχολείται με θέματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους ευάλωτους πληθυσμούς.
"Από την ίδρυσή του πριν από είκοσι χρόνια, το Al Jazeera μεταδίδει και λέει τις ιστορίες ανθρώπων από όλες τις γωνιές του πλανήτη τοποθετώντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο της ιστορίας", ανέφερε την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη θαρραλέα δημοσιογραφία μας, μεταδίδοντας ειλικρινά, δίκαια και αμερόληπτα από όλο τον κόσμο».
Ωστόσο, σε μια περιοχή όπου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χρησιμοποιούνται συχνά ως πολιτικά εργαλεία, δεν μπόρεσε να αποφύγει την εμπλοκή σε γεωπολιτικές διαφορές.
Η Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, ανακάλεσε τον πρέσβη από τη Ντόχα το 2002, όταν το Al Jazeera μετέδωσε σχόλια που ήταν επικριτικά για την βασιλική οικογένειά της χώρας και μέχρι το 2007 δεν είχε διπλωματική παρουσία στο Κατάρ.
Το Al Jazeera τράβηξε για πρώτη φορά την προσοχή των ΗΠΑ, όταν έστειλε βίντεο του Osama bin Laden που επιβεβαίωνε τις επιθέσεις τις 9ης Σεπτεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Bush δέχθηκαν πολύ σκληρή κριτική.
Ο πρώην γραμματέας Άμυνας Donald Rumsfel δήλωσε ότι οι υπολογισμοί του για αμάχους στη μάχη για την Falluja ήταν "εξωφρενικές ανοησίες".
Το 2003, ένας υπάλληλος του Al Jazeera σκοτώθηκε και τρεις άλλοι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν από μια αμερικανική εναέρια επίθεση κατά τη διάρκεια των επιθέσεων των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.
Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι το γραφείο είχε δώσει τέτοια εντολή.
Οι δημοφιλείς εξεγέρσεις κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης περιπλέκουν περαιτέρω τη θέση του δικτύου.
Οι επικριτές το κατηγόρησαν ότι παρότρυναν για επαναστάσεις στη Λιβύη και την Αίγυπτο, αλλά κάλυψε τη διαφωνία στο γειτονικό Μπαχρέιν πολύ υποτονικά.
Η πιο πρόσφατη αντιδικία ήταν για την Αίγυπτο.
Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν σημαντικοί υποστηρικτές της απόφασης του στρατού της χώρας να απομακρύνει τον Morsy από την εξουσία, έναν ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Η Αδελφότητα είναι ένα ισλαμικό κίνημα που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το Κατάρ υπήρξε βασικός υποστηρικτής του Morsy και το Al Jazeera αμφισβήτησε τη νομιμότητα του διαδόχου του, του προέδρου Abdel Fattah el-Sisi.
Η υποστήριξη της Αδελφότητας από το δίκτυο επέσυρε γρήγορα την προσοχή της νέας αιγυπτιακής κυβέρνησης, η οποία το 2014 συνέλαβε τρεις δημοσιογράφους που εργάζονταν για το τμήμα αγγλικής γλώσσας του δικτύου.
Η διαφωνία κορυφώθηκε με το κλείσιμο του Al Jazeera Live Egypt, το 2014.
Οι δημοσιογράφοι αργότερα απελευθερώθηκαν.
Το Al Jazeera έχει επίσης αντιμετωπίσει προβλήματα στο οικονομικό μέτωπο.
Παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί διθυραμβικά σχόλια για τη δημοσιογραφία του, το δίκτυο έκλεισε το παράρτημα του στις ΗΠΑ – το Al Jazeera America - το 2016, αφού απέτυχε να προσελκύσει το εκεί κοινό.
Επίσης υπήρξαν ξαφνικές περικοπές θέσεων εργασίας στα κεντρικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης