Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι βρετανικές μετοχές παραμένουν υπό πίεση, έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit

Bloomberg: Οι βρετανικές μετοχές παραμένουν υπό πίεση, έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit
Σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, ο δείκτης FTSE 100 δεν απέχει πολύ από το σημείο που βρισκόταν πριν από το δημοψήφισμα, χάνοντας το ράλι των παγκόσμιων μετοχών
Ένα χρόνο μετά την ημέρα που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πυροδοτώντας ένα αρχικό selloff στις αγορές μετοχών της χώρας, πέντε γραφήματα του «Bloomberg» δείχνουν ότι οι βρετανικές μετοχές παραμένουν υπό πίεση, καθώς η πρωθυπουργός Theresa May προετοιμάζεται να εισέλθει σοβαρά στις διαπραγματεύσεις του «διαζυγίου».
Μετά το αρχικό sell-off, ο FTSE 100 του Λονδίνου ανέκαμψε, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να προεξοφλούν τη συναλλαγματική επίδραση για τις πολυεθνικές εταιρείες του δείκτη, όπως η Royal Dutch Shell και η GlaxoSmithKline, που αποκομίζουν τα περισσότερα κέρδη τους από το εξωτερικό.
Όσο πέφτει η στερλίνα, τόσο ανεβαίνει ο FTSE 100, ο οποίος ανήλθε σε ιστορικό υψηλό νωρίτερα αυτόν τον μήνα.







Ωστόσο, η πτώση της στερλίνας σχηματίζει μια πολύ λιγότερο ελπιδοφόρα εικόνα.
Σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, ο δείκτης FTSE 100 δεν απέχει πολύ από το σημείο που βρισκόταν πριν από το δημοψήφισμα, χάνοντας το ράλι των παγκόσμιων μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Ευρωζώνης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 έχει σημειώσει άνοδο 15% σε όρους δολαρίων κατά το τελευταίο έτος.



Ενώ οι μετοχές των παγκοσμίων εταιρειών έχουν κερδίσει έδαφος το τελευταίο έτος, καθώς η στερλίνα διολίσθησε, οι περισσότερο προσανατολισμένοι στη χώρα
όμιλοι, σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες και τα ακίνητα, έχουν δεχτεί «σφυροκόπημα».
Η BT Group, η Dixons Carphone και η Next συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων ηττημένων της αγοράς της Βρετανίας μετά από το δημοψήφισμα.



Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του Brexit, οι εταιρείες του FTSE 100 αναμένεται να παρουσιάσουν φέτος μια απότομη ανάκαμψη των κερδών τους, αντανακλώντας μια παγκόσμια αναζωογόνηση των κερδών.
Ωστόσο, ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της ανάκαμψης, πρόκειται να προέλθει από τομείς που σχετίζονται με τα βασικά εμπορεύματα, όπως η ενέργεια και η βιομηχανία εξόρυξης.
Με το αργό πετρέλαιο να πέφτει σε «bear market» αυτή την εβδομάδα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης της Μεγάλης Βρετανίας θα μπορούσε να «δει» υποβαθμίσεις προβλέψεων κερδοφορίας κατά τις επόμενες εβδομάδες, όταν οι αναλυτές αρχίσουν να συνυπολογίζουν τις χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων.



Αλλά δεν έχουν χαθεί όλα.
Ενώ οι βρετανικές μετοχές παραμένουν ευάλωτες στις συναλλαγματικές διακυμάνσεις και στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, συνεχίζουν να προσφέρουν τις πλουσιότερες μερισματικές αποδόσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, πολύ πάνω από τα κρατικά ομόλογα.
Αυτό τις καθιστά πολύ ελκυστικές για τους κυνηγούς αποδόσεων, παρά τον δύσκολο δρόμο που απλώνεται μπροστά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης