Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γυρνούν την πλάτη στο Facebook, καθώς αισθάνονται πως λειτουργεί εις βάρος τους

tags :
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης γυρνούν την πλάτη στο Facebook, καθώς αισθάνονται πως λειτουργεί εις βάρος τους
Τα καταστήματα άρχισαν να ελαττώνουν τις εταιρικές σχέσεις με το Facebook, θεωρώντας ότι βάζουν περισσότερα από ότι λαμβάνουν
Τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν αρχίσει να επαναπροσδιορίζουν την εμπορική τους σχέση με το Facebook, καθώς έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται πως το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εκμεταλλεύεται το περιεχόμενο τους για να αποκομίζει τεράστια κέρδη, επιστρέφοντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δυσανάλογο ποσοστό των κερδών.
Όταν το Facebook θέλει να δοκιμάσει κάτι νέο, μια από τις πρώτες της κλήσεις είναι στο CNN.
Ήταν ένας βασικός συνεργάτης όταν το Facebook παρουσίασε την εφαρμογή ανάγνωσης ειδήσεων Paper, το 2014.
Όταν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έκλεισε το Paper σύντομα, μεταμορφώνοντας το σε μια γρήγορη φόρμα ειδήσεων News Feed που ονομάζονται Instant Articles, το CNN παρέμεινε στην υπηρεσία.
Και πέρυσι, όταν το Facebook άρχισε να εστιάζει στα ζωντανά βίντεο, το CNN ήταν ένα από τους λίγους που κατέβαλε μια αμοιβή για να παράγει κλιπ, για παράδειγμα, τα αποτελέσματα των εκλογών που προβάλλονταν στο Empire State Building.
Αλλά άρχισε να εμφανίζεται ένταση στη σχέση.
Η τελευταία κίνηση του Facebook προς τους εκδότες, όπως το CNN, είναι να παρέχουν μια συνεχούς ροής υψηλής ποιότητας, επεξεργασμένα, πρωτότυπα βίντεο που θα δώσουν στην εταιρεία του Mark Zuckerberg την ευκαιρία να ανταγωνιστεί το YouTube για να εισπράξει μερικά από τα 70 δις. δολάρια.
Σε αντάλλαγμα, οι εκδότες μπορούν να μοιραστούν μερικά έσοδα από τις διαφημίσεις που προβάλλονται στη μέση των βίντεο.
Το Facebook θα ελέγχει όλες τις πωλήσεις των διαφημίσεων.
Είναι όλο και πιο δύσκολο για το CNN και άλλους, να δουν αυτές τις κινήσεις ως αμοιβαία επωφελείς.
"Το Facebook λειτουργεί για το Facebook", λέει ο Andrew Morse, γενικός διευθυντής των ψηφιακών λειτουργιών του CNN.
"Για αυτούς, αυτά είναι πειράματα, αλλά για τις εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης που επιθυμούν να συνεργαστούν με σημαντικές δεσμεύσεις, γίνεται λίγο επίφοβο."
Ο Morse λέει ότι οι οικονομικές αποζημιώσεις που προσφέρει το Facebook δεν είναι αρκετές για να τον πείσουν ότι η άμεση συνεργασία με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα είναι χρήσιμη μακροπρόθεσμα.
Ο Jason Kint, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Digital Content Next, ήταν πιο απόλυτος.
"Οι εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι σαν τους δουλοπάροικους που εργάζονται στο έδαφος του Facebook", υποστηρίζει.
Τα τελευταία χρόνια, ήταν εύκολο για την εταιρεία να βρει ειδησεογραφικούς οργανισμούς που επιθυμούν να δοκιμάσουν τις τελευταίες ιδέες της.
Οι εταιρείες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο Facebook για να μεγαλώσουν το κοινό τους, ειδικά σε κινητές συσκευές.
Τα καταστήματα άρχισαν να ελαττώνουν τις εταιρικές σχέσεις με το Facebook, θεωρώντας ότι βάζουν περισσότερα από ότι λαμβάνουν.
Η δημιουργία ιστοριών και βίντεο μπορεί να είναι δαπανηρή και να περιορίζει τις άμεσες σχέσεις των εκδοτών με τους αναγνώστες, σύμφωνα με στελέχη σε έξι εταιρείες ειδήσεων.
Λένε ότι το Facebook συνεχίζει να αλλάζει το είδος του υλικού που ζητάει και η εταιρεία δεν πληρώνει αρκετά ή παραποιεί αρκετά στοιχεία.
Αρκετά από τα στελέχη λένε ότι θα μειώσουν τις δεσμεύσεις τους στο Facebook αν δεν βελτιωθούν τα πράγματα.
Ο Fidji Simo, αντιπρόεδρος του Facebook για τα προϊόντα, λέει ότι το κοινωνικό μέσο δικτύωσης έχει ακούσει τις καταγγελίες και έχει εργαστεί για να εξομαλύνει τις σχέσεις του.
Μεταξύ άλλων, προτιμά να γίνεται ανταλλαγή απόψεων με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όχι απλά να του φέρνουν λίστες απαιτήσεων.
Ο επικεφαλής των ειδησεογραφικών εταιρικών σχέσεων του Facebook, πρώην κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων του NBC Campbell Brown, ο οποίος προσλήφθηκε τον Ιανουάριο 2017, διοργάνωσε δείπνα και εκπαιδευτικές συναντήσεις για να ακούσει τα επιχειρήματα των εταιρειών για καλύτερη αποζημίωση.
"Αν η δημοσιογραφία δεν επιβιώνει σε αυτό το περιβάλλον, αυτό είναι κακό για την κοινωνία, αλλά είναι επίσης κακό και για το Facebook", λέει.
Ωστόσο, ο Simo αναφέρει ότι οι εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης δεν πρέπει να περιμένουν την προκαταβολή που ορισμένοι απαιτούν, εν μέρει επειδή το Facebook ανταμείβει την αναγνωσιμότητα και εν μέρει επειδή η προβολή είναι η δική του ανταμοιβή.
Τα στελέχη ειδήσεων λένε ότι οι πρωτοβουλίες δημοσιογραφίας του Facebook δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής το παραμικρό για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με την εταιρεία και ότι εξακολουθεί να συνεργάζεται λιγότερο και να λειτουργεί προς τα δικά του συμφέροντα, σε αντίθεση με την Apple News, το Snapchat Discover ή τις επιταχυνόμενες σελίδες κινητού Google.
Οι New York Times αποσύρθηκαν πρόσφατα από τα Instant Articles, όπως και ο Guardian.
Επειδή τα άρθρα αυτά φιλοξενούνται απευθείας στο Facebook αντί για τους ιστότοπους των εκδοτών, δεν έχουν αποφέρει πολλές συνδρομές.
Το Facebook άρχισε να συνεργάζεται με τους εκδότες για την προώθηση ψηφιακών συνδρομών στο Instant Articles.
Οι Times επίσης μείωσαν την παραγωγή βίντεο στο Facebook Live, επειδή οι ποσοστώσεις του Facebook έκαναν πολύ δύσκολη την παραγωγή κλιπ ποιότητας, λέει ένας άνθρωπος εξοικειωμένος με το θέμα.
Η τελευταία υπηρεσία βίντεο του Facebook θα απαιτήσει ακόμα περισσότερους πόρους, επειδή τα βίντεο χρειάζονται επεξεργασία, αλλά για την ώρα οι Times είναι πρόθυμοι να πειραματιστούν μαζί τους, λέει η ίδια πηγή.
Ενώ το Facebook αναζητά προσφορές για παρουσιάσεις και έργα που μπορούν να ανταγωνιστούν με το YouTube το καλοκαίρι του 2017, για τώρα χρειάζεται άλλες εταιρείες να παράγουν βίντεο για τα 1.9 δισ. χρήστες του που θέλουν να παρακολουθήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης