Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί ο Erdogan προσπαθεί να τονώσει την οικονομία της Τουρκίας με δάνεια 50 δισ. δολαρίων;

tags :
Γιατί ο Erdogan προσπαθεί να τονώσει την οικονομία της Τουρκίας με δάνεια 50 δισ. δολαρίων;
Η τουρκική οικονομική πολιτική αφορά την πολιτική - και η πολιτική αφορά τον Erdogan και το κόμμα του ΑΚΡ να κερδίσουν αποφασιστικά τις εκλογές το 2019
Η Τουρκία θα προχωρήσει σε δανεισμό 50 δις. δολαρίων σε περίπου 300.000 εταιρείες, σε μία προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να τονώσει την οικονομία της γειτονικής χώρας.
Όμως αυτή η τακτική θα αποδώσει, ή εγκυμονεί κινδύνους;
Στο κυνήγι του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan για εγχώριους εχθρούς, ακόμη και στα αόρατα χέρια της αγοράς μπαίνουν χειροπέδες.
Με τις εκλογές μόλις δύο χρόνια μακριά και τις δημοσκοπήσεις κάτω από το 50%, ο Erdogan δεν αφήνει την πολιτική του μοίρα στους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Αντίθετα, διακινδυνεύει τη μελλοντική σταθερότητα της χώρας του, πλημμυρίζοντας την οικονομία με πίστωση για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμης ανάπτυξης, λένε οι αναλυτές.
"Η τουρκική οικονομική πολιτική αφορά την πολιτική - και η πολιτική αφορά τον Erdogan και το κόμμα του ΑΚΡ να κερδίσουν αποφασιστικά τις εκλογές το 2019", δήλωσε ο Nigel Rendell από το Medley Global Advisors στο Λονδίνο
"Τίποτα άλλο δεν έχει σημασία".
Από το πραξικόπημα του 2016, το οποίο έφερε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η Τουρκία επέκτεινε τις κρατικές εγγυήσεις για να δώσει δάνεια ύψους 50 δισ. δολαρίων σε σχεδόν 300.000 επιχειρήσεις, με ελάχιστη διαφάνεια ως προς το πώς δαπανώνται τα χρήματα.
Η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει περίπου 200 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό για να μπορεί να δανειστεί αντί των μεριδίων της σε εταιρείες όπως η Turkish Airlines και η Turk Telekom, για την οικοδόμηση δημοφιλών έργων υποδομής, που θα αυξήσουν περαιτέρω το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που έχει ήδη προβλεφθεί να είναι το υψηλότερο από το 2010.
Οι αξιωματούχοι πρότειναν μάλιστα να αφήσουν οι τράπεζες να τιτλοποιήσουν το συνολικό δανειακό τους ύψους 515 δισ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση περισσότερων δανείων σε λίρες, αν και έχουν διασκορπιστεί ήδη κατά 50% από όλες τις καταθέσεις σε εθνικό νόμισμα, το μεγαλύτερο ποσοστό οποιασδήποτε οικονομίας.
Ενώ η άνοδος των πιστώσεων κατά 22% από το αποτυχημένο πραξικόπημα, βοηθά στην αύξηση του 5% του ρυθμού, απειλεί επίσης να παρατείνει τον διψήφιο πληθωρισμό.
Το άμεσο μειονέκτημα της πιστωτικής έκρηξης ήταν η αύξηση της τιμής του χρήματος.
Για να προσελκύσουν τις καταθέσεις από έναν πληθυσμό που είναι πιο απρόθυμος από ότι οι περισσότεροι για να αποταμιεύσουν χρήματα, οι τράπεζες έχουν αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων σε ποσοστό έως 15%, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να χρεώνουν ακόμη περισσότερο στα δάνεια για να είναι κερδοφόρες.
Ο Melis Metiner της HSBC αναφέρει ότι ο Erdogan και οι σύμμαχοί του προσπαθούν να παρακάμψουν τους διαρθρωτικούς περιορισμούς της οικονομίας από την πλευρά της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλών ποσοστών αποταμίευσης, των χαμηλών εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων και των ελλείψεων δεξιοτήτων και παράλληλα προστατεύουν αναποτελεσματικές βιομηχανίες με ορισμένες από τις πιο προστατευτικές πολιτικές στις αναδυόμενες αγορές.
Αυτή η παραμέληση, μαζί με την συσσώρευση χρεών, κινδυνεύει να καταστήσει την Τουρκία ακόμη πιο ευάλωτη σε εξωτερικούς κραδασμούς μετά τις εκλογές.
"Η προτεραιότητα της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η διατήρηση της εγχώριας δραστηριότητας όσο το δυνατόν ισχυρότερη, με την αξιοποίηση των ισολογισμών του δημόσιου και του τραπεζικού τομέα", ανέφερε ο οικονομολόγος του Λονδίνου σε ερευνητικό σημείωμα.
Ο υπουργός Οικονομικών Naci Agbal δήλωσε σε συνέντευξή του τον Μάρτιο του 2017, ότι τα περισσότερα από τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με τους φόρους και τις πιστώσεις είναι εφάπαξ και οι επιπτώσεις τους στον προϋπολογισμό θα εξαφανιστούν μέχρι το 2020.
"Όσο το χάσμα του προϋπολογισμού είναι σε εύχρηστα και ελεγχόμενα επίπεδα, μια καθορισμένη αύξηση δεν θα βλάψει την αντίληψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας", ανέφερε.
Το Πιστωτικό Ταμείο Εγγύησης, το οποίο η κυβέρνηση δημιούργησε το 1991, αλλά επεκτάθηκε δραματικά τον περασμένο Νοέμβριο του 2016, επιτρέπει στις εμπορικές τράπεζες να μοιράζονται μερικούς από τους κινδύνους δανεισμού με το δημόσιο ταμείο, το οποίο καλύπτει το 7% όλων των ζημιών, αρκετό για τις τράπεζες να εγκρίνουν πολλούς πελάτες με οριακή πιστοληπτική ικανότητα.
Ο Metiner και άλλοι οικονομολόγοι έχουν επικρίνει το ταμείο για τη δημιουργία ενός "σπειροειδούς χρέους ", προσθέτοντας ένα άλλο στοιχείο που καθιστά εύθραυστη την οικονομία.
Υποστηρίζουν ότι ενώ επιτρέπει στις εταιρείες να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους και να λάβουν νέα δάνεια με διάρκεια έως 10 έτη, δεν κάνει τίποτα για τη βελτίωση της πιστωτικής ποιότητας και ενθαρρύνει το υπερβολικό δανεισμό που μπορεί να απαιτήσει ακόμη περισσότερα δάνεια για εξυπηρέτηση
Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όπως ο Alper Akmaner, που κατασκευάζει και διανέμει τη μάρκα Aseptine των ελβετικών προϊόντων ομορφιάς, λέει ότι θα είχαν δυσκολίες να επιβιώσουν, πόσο μάλλον να επεκταθούν, χωρίς το πρόγραμμα εγγύησης.
Ο πρόεδρος της Anthemis Cosmetics, όπως και ομάδες άλλων επιχειρηματιών, εισάγουν πρώτες ύλες σε δολάρια και έτσι καταστράφηκαν από την κατά 21% πτώση της λίρας πέρυσι.
Η Τουρκία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις διακυμάνσεις του νομίσματος των ΗΠΑ, καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με την παραγωγή των 20 μεγαλύτερων οικονομιών το 2017 και οι εισαγωγές της χρεώνονται κυρίως σε δολάρια.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Nurettin Canikli δήλωσε μέχρι στιγμής ότι το ταμείο υποστήριξε περίπου 180 δις. λίρες πίστωσης από 250 δις. λίρες κατ 'ανώτατο όριο, μετά το πρόγραμμα θα καταργηθεί.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέπουν στις τράπεζες να δεσμεύουν τα δάνειά τους και να τα πωλούν στους επενδυτές, δήλωσε ο Trieu Pham, αναλυτής στην MUFG Securities στο Λονδίνο.
"Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την ανοδική πίεση στα επιτόκια καταθέσεων και να ελευθερώσει λίγο χώρο για περαιτέρω ανάπτυξη των δανείων", δήλωσε ο Pham.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης