Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άμεσα διαθέσιμα τα κεφάλαια για το κινεζικό πρόγραμμα One Belt, One Road για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες

tags :
Άμεσα διαθέσιμα τα κεφάλαια για το κινεζικό πρόγραμμα One Belt, One Road για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες
O Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping ανακοίνωσε πρώτη φορά το 2013 τη φιλόδοξη πρωτοβουλία για την οικοδόμηση ενός δικτύου υποδομών σε υπανάπτυκτες περιοχές νότια και δυτικά της Κίνας, όπως και στον αρχαίο "Δρόμο του Μεταξιού" που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Κίνας "One Belt, One Road" μπορεί να κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα αυτά υπάρχουν άμεσα.
Τα παραπάνω υποστηρίζει σε ανάλυσή του το CNBC, επικαλούμενο τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε κινεζική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη για τις προοπτικές χρηματοδότησης του προγράμματος ενίσχυσης των υποδομών στην Κίνα.
Το Πεκίνο προκειμένου να βρει τα χρήματα που απαιτούνται στρέφεται στις ιδιωτικές επενδύσεις. Κινεζικές εταιρείες ήδη έχουν επενδύσει πάνω από 50 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη Eurasia.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έστειλαν εκπρόσωπο να παρακολουθήσει το Μάιο την ανακοίνωση του "One Belt, One Road" και εκεί ορισμένες αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η General Electric εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Πάντως, ούτε η GE, ούτε ο Λευκός Οίκος σχολιάζουν το δημοσίευμα του CNBC,
Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping ανακοίνωσε πρώτη φορά το 2013 τη φιλόδοξη πρωτοβουλία για την οικοδόμηση ενός δικτύου υποδομών σε υπανάπτυκτες περιοχές νότια και δυτικά της Κίνας, όπως και στον αρχαίο "Δρόμο του Μεταξιού" που συνδέει την Ασία με την Ευρώπη.
Αυτό το Μάιο, ο Xi ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα συνεισφέρει επιπλέον 100 δισ. γουάν (14,68 δισ. δολάρια). Πρόσθεσε ότι η Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας και η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κίνας θα δημιουργήσουν ειδική χρηματοδότηση αξίας 380 δισεκατομμυρίων γουάν.
Παρά τις ανακοινώσεις αυτές, "υπάρχει ένα πολύ μεγάλο χάσμα", δήλωσε ο Wei Jianguo, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Διεθνών Οικονομικών Ανταλλαγών της Κίνας, ενός think tank με στενούς δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση.
Το εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος αγγίζει τρισ. δολάρια και οι προβλέψεις συνεχίζουν να ανεβαίνουν.
Τον Φεβρουάριο, η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης διπλασίασε τις προηγούμενες εκτιμήσεις σε μια έκθεση σύμφωνα με την οποίες η αναπτυσσόμενη Ασία θα πρέπει να επενδύσει 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ή περίπου 26 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030, για να διατηρήσει τη δυναμική της ανάπτυξης, να εξαλείψει τη φτώχεια και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.
Οι Κινέζοι ηγέτες τόνισαν το One Belt, One Road είναι ένα έργο που ξεκίνησε στο Πεκίνο με την προσδοκία ότι θα συμμετάσχουν και άλλες χώρες.
Το έργο έχει κάποια βοήθεια από άλλα κράτη.
Η Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών, την οποία η Κίνα ξεκίνησε πέρυσι με μεγάλους συμμάχους των ΗΠΑ, έχει ήδη χρηματοδοτήσει εννέα έργα συνολικού ύψους 1,73 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με επίσημη έκθεση κινεζικών μέσων ενημέρωσης νωρίτερα αυτό το έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης