Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΑΕ: Το Κατάρ κινδυνεύει να απομονωθεί, εάν δεν αποδεχθεί το τελεσίγραφο των αραβικών κρατών

tags :
ΗΑΕ: Το Κατάρ κινδυνεύει να απομονωθεί, εάν δεν αποδεχθεί το τελεσίγραφο των αραβικών κρατών
Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέστειλαν στο Κατάρ έναν κατάλογο με 13 σημεία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το κλείσιμο του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera
Ορατός είναι ο κίνδυνος απομόνωσης του Κατάρ, εάν δεν αποδεχθεί το τελεσίγραφο που του απέστειλαν τα αραβικά κράτη, τα οποία του επέβαλαν μποϊκοτάζ τον Ιούνιο 2017, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,  Anwar Gargash.
Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέστειλαν στο Κατάρ έναν κατάλογο με 13 σημεία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το κλείσιμο του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, τον περιορισμό των σχέσεων με το Ιράν, την παύση λειτουργίας τουρκικής βάσης στη Ντόχα και την καταβολή αποζημιώσεων.
Τα αιτήματα αποσκοπούν στον περιορισμό της παρεμβατικής εξωτερικής πολιτικής του Κατάρ, η οποία αντικατοπτρίζει την επιρροή που επιφέρει ο τεράστιος πλούτος φυσικού αερίου και πετρελαίου, αλλά προκαλεί τους συντηρητικούς αραβικούς συνομιλητές για τη φερόμενη ως στήριξή του στους ισλαμιστές, όπως αναφέρει το Reuters.
Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τον κατάλογο των αιτημάτων και πως η επίσημη απάντηση θα εκδοθεί από το υπουργείο Εξωτερικών και θα παραδοθεί στο Κουβέιτ.
Ωστόσο διεμήνυσε   ότι τα αιτήματα δεν είναι λογικά και δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης.
«Η εναλλακτική λύση δεν είναι κλιμάκωση, είναι πολύ δύσκολο για εμάς να διατηρήσουμε μια συλλογική ομαδοποίηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Gargash.
Πρόσθεσε δε ότι η διπλωματία με το Κατάρ παραμένει προτεραιότητα, αλλά σημείωσε ότι οι προσπάθειες διαμεσολάβησης για την επίλυση της διαφοράς έχουν υπονομευθεί από τη δημοσιοποίηση των αιτημάτων. 
«Η προσπάθεια των διαμεσολαβητών να προσπαθήσουν να φτάσουν σε ένα κοινό έδαφος έχει υπονομευθεί από αυτή τη διαρροή», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Σημείωσε δε ότι, εάν το Κατάρ αποτύχει να συμμορφωθεί εντός της προθεσμίας των 10 ημερών που καθορίζεται στο τελεσίγραφο, θα απομονωθεί.
Ωστόσο, δεν κατέστησε σαφές τι θα μπορούσε να συμβεί περισσότερο από το γεγονός ότι τα τέσσερα αραβικά κράτη έχουν ήδη περιορίσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ντόχα και διέκοψαν τους περισσότερους εμπορικούς δεσμούς.
Η πιο ισχυρή χώρα της Μέσης Ανατολής, σύμμαχος του Κατάρ στη διαμάχη είναι η Τουρκία, η οποία έσπευσε μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας μάλιστα, να στείλει περισσότερα στρατεύματα στη βάση της στην πρωτεύουσα Ντόχα ως σημάδι υποστήριξης.
Τουρκικά στρατεύματα με την ενίσχυση τεθωρακισμένων οχημάτων έφτασαν στη Ντόχα από τότε που η χειρότερη κρίση μεταξύ των αραβικών κρατών του Κόλπου για χρόνια ξέσπασε στις 5 Ιουνίου 2017.
O Gargash χαρακτήρισε την τουρκική ανάπτυξη στρατευμάτων ως μια «άσκοπη κλιμάκωση» ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Άγκυρα θα ενεργήσει με έναν «λογικό τρόπο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης