Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλβανικές εκλογές: Νικητής ο Rama με τουλάχιστον 45% - Χαμηλή η συμματοχή των ψηφοφόρων, μόλις στο 44%

Αλβανικές εκλογές:  Νικητής ο Rama με τουλάχιστον 45% - Χαμηλή η συμματοχή των ψηφοφόρων, μόλις στο 44%
Στις εκλογές έλαβαν μέρος 18 κόμματα
(upd6)  Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Edi Rama είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της Αλβανίας, που διεξήχθησαν σήμερα 25 Ιουνίου 2017.
Το κόμμα του προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσει μεταξύ 45-49% των ψήφων, σύμφωνα με exit poll της εταιρείας IPR Marketing.
Το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας προβλέπεται να συγκεντρώσει έως και 34% των ψήφων.
«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ενδέχεται να έχει κερδίσει περισσότερες από 71 έδρες (εκ των συνολικά 140 εδρών του κοινοβουλίου), ωστόσο πρόκειται για μια έρευνα γνώμης κι όχι επίσημο αποτέλεσμα» αναφέρει η εταιρεία δημοσκοπήσεων. 
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία ήταν μικρή και δεν ξεπέρασε συνολικά το 44%.
Η εκλογική επιτροπή αποφάσισε την παράταση της ψηφοφορίας κατά μία ώρα έως τις 21.00 ώρα Ελλάδας λόγω της χαμηλής προσέλευσης στις κάλπες.
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αύριο (26/6).
Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές και οι αντίπαλοί τους Δημοκρατικοί επεδίωξαν την πλειοψηφία, προκειμένου να προωθήσουν τις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος ζωτικής σημασίας για την ένταξη στην ΕΕ.
Η εκλογική μάχη διεξήχθη και σε προσωπικό επίπεδο ανάμεσα στον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό Edi Rama κατά τον επικεφαλής του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος Lulzim Basha.
Κανένα από τα κόμματα δεν κέρδισε τις 70 έδρες που απαιτούνται για πλειοψηφία στις εκλογές του 2013 και του 2009.
«Είμαι γεμάτος εμπιστοσύνη ότι αυτή θα είναι μια όμορφη μέρα για την Αλβανία», δήλωσε ο Rama μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως έχουν αναφερθεί εκατοντάδες περιπτώσεις ψήφων ψηφοφόρων και εκφοβισμού των ψηφοφόρων, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τα πολιτικά κόμματα που εμπλέκονται σε αυτά τα επεισόδια.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Σημειώθηκε αιματηρό επεισόδιο και σύμφωνα με την  αστυνομία, ένοπλοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν πολίτη, που είναι μέλος του κόμματος Κίνημα Σοσιαλιστικής Ένταξης, στην περιοχή Λέζα βορείως των Τιράνων.
Πρόκειται για συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών είπε για τους δράστες ο Ilir Meta ιδρυτής του κόμματος αυτού, ο οποίος έχει εκλεγεί από το κοινοβούλιο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναλαμβάνει καθήκοντα στα τέλη Απριλίου.
Μάλιστα, κατά τον ίδιο, οι δράστες ανήκουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Edi Rama.


Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα πάνω από 2.500.000 Αλβανοί πολίτες, προκειμένου να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας.

Στις εκλογές λαμβάνουν μέρος 18 κόμματα, ενώ τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δίνουν προβάδισμα στους Σοσιαλιστές του απερχόμενου πρωθυπουργού Edi Rama, αλλά όχι αυτοδυναμία, δεύτερο  το κεντροδεξιό Δημοκρατικό Κόμμα και τρίτο το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη.


(Πρώτη ενημέρωση 09:58, Κυριακή 25 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης