Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Αρνείται η Fernadez τις κατηγορίες ότι κατεβαίνει στις εκλογές της Αργεντινής για βουλευτική ασυλία

Guardian: Αρνείται η Fernadez τις κατηγορίες ότι κατεβαίνει στις εκλογές της Αργεντινής για βουλευτική ασυλία
Η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά θεωρείται και βασίλισσα των φτωχών για τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που εφάρμοσε κατά την οκταετή θητεία της
Για την υποψηφιότητα της πρώην προέδρου της Αργεντινής Cristina Fernadez de Kirchner, που υποβλήθηκε και επίσημα για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2017, οι οποίες θα δείξουν αν ο πρόεδρος Mauricio Macri μπορεί να εμβαθύνει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, γράφει ο Guardian.
H υποψηφιότητα της Fernadez, που επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπό της, έρχεται μία εβδομάδα μετά τον σχηματισμό ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος από την ίδια, που τη διαχωρίζει πλέον από τους περονιστές, το κυρίαρχο πολιτικό κίνημα στην Αργεντινή, του οποίου ηγήθηκε για δεκαετίες.
Κι ενώ η Fernadez απολαμβάνει μεγάλης υποστήριξης από πολλούς που τη θεωρούν πρωταθλήτρια των φτωχών, η διάσπασή της από τους περονιστές προκαλεί ρήγμα στην αντιπολίτευση και μπορεί να δώσει την ευκαιρία στον συνασπισμό του Macri για μία πολύ καλή επίδοση στις εκλογές του Οκτωβρίου 2017.
Η Fernadez θα διεκδικήσει μία έδρα στην πολυπληθή περιοχή της πρωτεύουσας Μπουένος Άιρες, όπου ψηφίζει το 40% του εκλογικού σώματος και θεωρείται καθοριστική για το συνολικό αποτέλεσμα.
Ο πολιτικός σύμμαχος Daniel Scioli και πρώην κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες, που έχασε, όμως, στις προεδρικές εκλογές του 2015 από τον Macri, θα διεκδικήσει επίσης μία έδρα στην ίδια περιφέρεια.
Η Fernadez που αποκαλείται βασίλισσα Cristina από τους υποστηρικτές της, εφάρμοσε γενναιόδωρα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, κρατικοποίησε επιχειρήσεις και επέβαλε νομισματικούς ελέγχους κατά τη θητεία της ως πρόεδρος της Αργεντινής από το 2007 ως το 2015.
Το 2016 αντιμετώπισε κατηγορίες για ένα σκάνδαλο διαφθοράς, μετά τη σύλληψη ενός γραμματέα που προσπάθησε να κάνει υπεξαίρεση εκατομμυρίων δολαρίων.
Μία έδρα στο Κογκρέσο θα της εξασφαλίσει ασυλία από πιθανή σύλληψη, αλλά όχι και από δίκη.
Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι έχουν πολιτικό κίνητρο.
Αν και οι βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου δεν αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Κογκρέσο, όπου κανένα κόμμα δεν έχει την πλειοψηφία, θα είναι κάτι σαν βαρόμετρο για την υποστήριξη στον Macri, που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία το 2019.
Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ανάμικτα αποτελέσματα, με το 1/3 της Γερουσίας και σχεδόν το μισό της Βουλής των Αντιπροσώπων να επανεκλέγεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης