Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moscovici: Λίγα μέτρα ακόμα – Δύσκολο να πεις πότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές

Moscovici: Λίγα μέτρα ακόμα – Δύσκολο να πεις πότε η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές
«Η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγική ανάπτυξης για την υποστήριξη των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας», σύμφωνα με τον  P. Moscovici
Για λίγα νέα μέτρα ακόμη μιλά ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Pierre Moscovici, ενόψει της τρίτης αξιολόγησης, ενώ σημειώνει ότι «είναι δύσκολο να πεις πότε ακριβώς η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές».
Ειδικότερα, ο Pierre Moscovici σε συνέντευξη του στο "Πρώτο Θέμα", υποστηρίζει πως «υπάρχουν πολύ λίγα σε επίπεδο νέων πολιτικών που θα απαιτούσαν ευρεία νομοθέτηση.
Υπάρχουν επίσης λίγα που απαιτούνται με όρους δημοσιονομικών μέτρων».
Ο ίδιος ενόψει της τρίτης αξιολόγησης μια για «λίγα» νέα μέτρα, αν και  παραδέχεται ότι «το πακέτο των μέτρων που έχει υιοθετηθεί είναι επαρκές ώστε η Ελλάδα να επιτύχει και να διατηρήσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ».
Χωρίς  να προχωρά σε λεπτομέρειες, ο Pierre Moscovici υπογραμμίζει ότι απαιτείται «περαιτέρω προσοχή» για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικών επιδομάτων, την πλήρη ενεργοποίηση του ΕΦΚΑ, καθώς και νέες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας, δίνει έμφαση στην υλοποίηση των όσων ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση στις δύο προηγούμενες αξιολογήσεις, όπως «ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης», ενώ υπογραμμίζει ότι οι εκταμιεύσεις από τις επόμενες αξιολογήσεις είναι αναγκαίες για να χτιστούν ταμειακά αποθέματα ασφαλείας ενόψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος.
Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών προκειμένου να εφαρμόσουν και τις 140 προαπαιτούμενες ενέργειες και να κλείσουν τη δεύτερη αξιολόγηση.
Η αναγνώριση των προσπαθειών αυτών αντικατοπτρίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη συμφωνία του Eurogroup, η οποία ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της τρίτης δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.
Το κλείσιμο της  αξιολόγησης και η μεγάλη εκταμίευση των 8,5 δις. ευρώ αποτελούν ένα σημαντικό  θετικό μήνυμα για την  Ελλάδα, με δεδομένο  ότι δίνουν τέλος  στην πρόσφατη περίοδο αβεβαιότητας».   
Σημειώνει δε, πως «οι ελληνικές αρχές εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους, εργάζονται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την επαναβεβαίωση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
Μάλιστα, τονίζει ότι η Ελλάδα από την αρχή του προγράμματος έχει υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις σε μεγάλο βαθμό σε καθένα από τους τέσσερις κύριους τομείς του προγράμματος, ενώ «αναμένουμε ότι η τρίτη αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση των βασικών στόχων πολιτικής που νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης.
Η εφαρμογή έχει συχνά αποτελέσει αχίλλειο πτέρνα, χωρίς αυτήν όμως δεν ριζώνουν οι αλλαγές με τρόπο βιώσιμο.
Επομένως αυτό θα είναι το επίκεντρο.
Υπάρχουν πολύ λίγα σε επίπεδο νέων πολιτικών που απαιτούν ευρεία νομοθέτηση.
Λίγα είναι επίσης αυτά που απαιτούνται με όρους δημοσιονομικών μέτρων, με δεδομένο ότι  το πακέτο μέτρων που έχει υιοθετηθεί είναι επαρκές ώστε η Ελλάδα να επιτύχει και να διατηρήσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΠΕ.
Περαιτέρω, αναφέρει ότι «η Ελλάδα  χρειάζεται στρατηγική ανάπτυξης για την υποστήριξη των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας» και στο πλαίσιο αυτό, «μια Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τον συντονισμό και την κινητοποίηση πόρων από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

  Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές: Δύσκολο να πεις το πότε

«Έίναι δύσκολο να πεις πότε ακριβώς η  Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές», υπογραμμίζει ο γάλος επίτροπος, προσθέτοντας ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές, από το ελληνικό γραφείο διαχείρισης χρέους (ΟΔΔΗΧ)  και από τη συνεχή επαφή μεταξύ των αρχών και δρώντων στις αγορές».
Ωστόσο,  «συμμερίζομαι την άποψη ότι θα μπορούσε να συμβεί στο εγγύς μέλλον», συμπληρώνει και τονίζει ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές και να επιστρέψουν στη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα.
Πάντως, όπως σημειώνει, η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο πλαίσιο της δεύτερη αξιολόγησης ήταν ένα κρίσιμο βήμα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της πλήρους επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές έως το τέλος αυτού του προγράμματος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης