Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Εγκρίθηκε το νομοθετικό διάταγμα για τη διάσωση των δύο τραπεζών της Βενετίας με 17 δισ.ευρώ

tags :
Ιταλία: Εγκρίθηκε το νομοθετικό διάταγμα για τη διάσωση των δύο τραπεζών της Βενετίας με 17 δισ.ευρώ
Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, οι υγιείς τομείς των δυο τραπεζών θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του τραπεζικού οργανισμού Sanpaolo Intesa
Με την έγκριση ειδικού νομοθετικού διατάγματος κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η ιταλική κυβέρνηση του Paolo Gentiloni επικύρωσε σήμερα (25/6) την απόφαση διάσωσης των δύο τραπεζών της Βενετίας,  Banca Popolare di Vicenza και  Veneto Banca, που κινδύνευαν με χρεοκοπία.
Βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, οι υγιείς τομείς των δυο τραπεζών θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του τραπεζικού οργανισμού Sanpaolo Intesa, έναντι του συμβολικού τιμήματος του ενός ευρώ.
Το ιταλικό δημόσιο αναλαμβάνει τα χρέη και τα «κόκκινα» δάνεια, διαθέτοντας, προς στιγμήν, έξι δισεκατομμύρια ευρώ.
Το μέτρο αυτό επιτρέπει τις προθέσεις της κυβέρνησης της Ρώμης για την πλήρη προστασία των καταθετών, των μετόχων και των senior ομολογιούχων, όπως αναφέρει η La Repubblica
Πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι το μέτρο της κυβέρνησης ήταν αναγκαίο διότι προέκυψε το θέμα των υπεράριθμων υπαλλήλων των δυο τραπεζών.
Τελικά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπερίσχυσε η θέση της Sanpaolo Intesa και το όλο κόστος για τους μέχρι και τέσσερις χιλιάδες εργαζόμενους που φέρεται ότι θα κριθούν υπεράριθμοι, θα αναλάβει το ιταλικό κράτος.
O Ιταλός υπουργός Οικονομικών Pier Carlo Padoan έκανε γνωστό, πως θα απαιτηθεί συνολικό το ποσό των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διάσωση των δύο τραπεζών.
«Η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε ο Padoan, προσθέτοντας πως  μία άλλη  εναλλακτική λύση, θα ήταν καταστροφική.
Επιπλέον η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε τον διορισμό τριών ειδικών διαχειριστών για κάθε μία από τις δύο περιφερειακές τράπεζες.
Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Popolare di Vicenza, Fabrizio Viola, θα λειτουργήσει ως ειδικός διαχειριστής και για τις δύο τράπεζες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης