Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Η ΕΚΤ πρέπει να εγκαταλείψει τις εύκολες νομισματικές πολιτικές

tags :
Weidmann (Bundesbank): Η ΕΚΤ πρέπει να εγκαταλείψει τις εύκολες νομισματικές πολιτικές
Ο Γερμανός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι, η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να προβεί σε περαιτέρω αλλαγές στις βασικές παραμέτρους του καθεστώτος αγοράς ομολόγων
Πλησιάζει ο χρόνος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να θέσει τέλος στα πρωτοφανή κίνητρα, που παρέχει, τονίζει ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα  Welt am Sonntag.
Όπως επισημαίνει ο Weidmann, ο οποίος συμμετέχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, ανάπτυξη και πληθωρισμός κινούνται πλέον στη σωστή κατεύθυνση. 
Ο Γερμανός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι, η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να προβεί σε περαιτέρω αλλαγές στις βασικές παραμέτρους του καθεστώτος αγοράς ομολόγων, σχόλιο που σηματοδοτεί την αντίθεσή του σε μια επέκταση του εν λόγω προγράμματος.
Ελπίζοντας να αναζωογονήσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα ύψους 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, ως επί το πλείστον κυβερνητικό χρέος, ένα σύστημα γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση, αντίθετα με τις επιταγές της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Η αγορά ομολόγων πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο 2017 και η ΕΚΤ θα αποφασίσει, εάν θα την επεκτείνει προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τον πληθωρισμό ή να την καταστήσει λιγότερο ευνοϊκή.
«Όσον αφορά την πιθανή επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αυτό δεν έχει συζητηθεί ακόμα στο Συμβούλιο της ΕΚΤ», ανέφερε ο Weidmann σε συνέντευξή του στην εφημερίδα.
«Αλλά κατά την άποψή μου, εάν η σταθερή οικονομική ανάπτυξη και η εξέλιξη των τιμών συνεχίσει, όπως αναμενόταν, θα ήταν καιρός να ρίξουμε μια ματιά σε μια έξοδο από τις πολύ εύκολες νομισματικές πολιτικές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πάντως ο Γερμανός τραπεζίτης εμφανίστηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις από χώρες της Ευρωζώνης, προκειμένου να συνεχιστεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα.   
Ο Weidmann, που φέρεται ως πιθανός διάδοχος του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi όταν λήγει η θητεία του στα τέλη του 2019, ανέφερε επίσης ότι η Γερμανία δεν είχε ανάγκη από κίνητρα, λόγω των υψηλών ποσοστών απασχόλησης.     

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης