Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοιχτός ο Schaeuble σε συζήτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα

tags :
Ανοιχτός ο Schaeuble σε συζήτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα
«Δεν έχω καμία δυσκολία να μιλάμε ανοιχτά για αυτό το ζήτημα»  σημείωσε ο Schaeuble όταν ρωτήθηκε εάν η ολομέλεια του Κοινοβουλίου  θα συζητήσει το δάνειο στην Ελλάδα
Δεν εμφανίζεται αρνητικός ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble σε μία συζήτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο σχετικά με την απόφαση της Ευρωζώνης να εγκρίνει τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ  προς την Ελλάδα.
«Δεν έχω καμία δυσκολία να μιλάμε ανοιχτά για αυτό το ζήτημα»  σημείωσε ο Schaeuble όταν ρωτήθηκε εάν η ολομέλεια του Κοινοβουλίου  θα συζητήσει το δάνειο στην Ελλάδα όπως απαιτούν οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι, η  κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού θα μπορούσε από μόνη της να δώσει το «πράσινο φως» στο δάνειο ύψους 8,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απαιτείται πλήρης συζήτηση στο κοινοβούλιο.  
Πάντως στις 16 Ιουνίου 2017 μία μέρα μετά το Eurogroup και απαντώντας στην έκκληση του SPD για μία συζήτηση επί του ελληνικού προγράμματος στο γερμανικό Κοινοβούλιο, είχε αναφέρει, πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο Schaeuble έκανε επίσης γνωστό, πως είχε συνομιλήσει με βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Κοινοβούλιο για το ελληνικό πρόγραμμα και τον ρόλο του ΔΝΤ.
Πρόσθεσε ότι, οι βουλευτές του γερμανικού κυβερνώντος κόμματος επιθυμούν την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά δεν υπήρξαν περαιτέρω ερωτήσεις για τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Μερικοί από τους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών στο πρόσφατο παρελθόν αντιτάχθηκαν στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.
Εξήντα τρία από τα 309 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας τους ψήφισαν κατά του τρίτου προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2015.
Επίσης υπήρξαν τρεις αποχές.
Η κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού, η οποία ανέβαλε μια συνάντηση για το θέμα από την περασμένη Τετάρτη (21/6) έως τα τέλη Ιουνίου 2017,  θα πρέπει να αποφασίσει εάν η συμφωνία του Eurogroup θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Επιπλέον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπήρχαν αποκλίσεις μεταξύ του Βερολίνου, των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με το εάν το χρέος της Ελλάδας ήταν βιώσιμο.

Schaeuble στη Handelsblatt: Προτιμώ τη συγκυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους στην επόμενη κυβέρνηση

Την προτίμησή του στους Φιλελευθέρους του FDP εκδήλωσε δημοσίως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι «θα προτιμούσε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι Χριστιανοδημοκράτες της Merkel να κυβερνήσουν μαζί τους».
«Πάντοτε θεωρούσα ότι το FDP είναι ο κυβερνητικός εταίρος που θα προτιμούσαν οι χριστιανοδημοκράτες (CDU)» αναφέρει χαρακτηριστικά ο W. Schaeuble σε συνέντευξη του στην Handelsblatt που θα δημοσιευτεί αύριο Δευτέρα (26/6). 
Η δήλωση αυτή του γερμανού υπουργού οικονομικών ωστόσο κρύβει μηνύματα προς την Ελλάδα καθώς ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Christian Linder είναι συχνά επικριτικός απέναντι στην Ελλάδα και υποστηρικτής του Grexit. 
Σε παλαιότερη συνέντευξη του είχε δηλώσει οτι "είναι σαφές ότι θα πρέπει να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, κι αυτό γίνεται μόνο εκτός της ευρωζώνης».
Υποστήριξε ακόμη ότι «ο σημερινός μεγάλος συνασπισμός με τους σοσιαλδημοκράτες δεν μπορεί να διαρκέσει επ΄ άπειρον γιατί αυτό δεν θα ήταν καλό για τη δημοκρατία. 
Μία ισχυρή αντιπολίτευση θα ήταν προτιμότερη» υπαινισσόμενος προφανώς ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου οι σοσιαλδημοκράτες θα περάσουν στην αντιπολίτευση. 
Για να συμπληρώσει ότι δεν βλέπει και στους σοσιαλδημοκράτες ιδιαίτερη προθυμία για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού.
Με την ευκαιρία αυτή ο Shaeuble χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους για να σχολιάσει τις προεκλογικές υποσχέσεις για περισσότερες κοινωνικές παροχές και μειώσεις φόρων που μοίρασε στο συνέδριο του SPD ο πρόεδρος του κόμματος, και υποψήφιος για την καγκελαρία, Martin Schulz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης