Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία ελέγχει τη Δύση - Πρωτοπόρος στην κατασκοπεία μέσω διαδικτύου

Η Ρωσία ελέγχει τη Δύση - Πρωτοπόρος στην κατασκοπεία μέσω διαδικτύου
Αμερικανικές και ευρωπαικές πολυεθνικές εταιρείες πληροφορικής έδωσαν τα μυστικά ασφαλείας τους στη ρωσική κυβέρνηση με αντάλλαγμα την ανερχόμενη αγορά της
Πόλεμος κατάσκοπων που θυμίζει την εποχή του περίφημου ψυχρού πολέμου είναι σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ρωσία.
Μετά τις αποκαλύψεις το 2014 για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών της A. Merkel κι άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων, ακόμη και εντός του Ευρωκοινοβουλίου, από αμερικανικούς πράκτορες, αποκαλύφθηκε ότι και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν «στήσει αυτί» και κατασκόπευαν τις ΗΠΑ.
Όμως η Ρωσία, είναι η κυρίαρχος στην κατασκοπεία του διαδικτύου με τους χάκερς της να κατηγορούνται ότι έχουν παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές, πιθανότατα και στις γαλλικές του Απριλίου, όπως τουλάχιστον ισχυρίστηκε η ομάδα Macron λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές κατηγορώντας την κυβέρνηση Putin.
Η Ρωσία, παραδοσιακή δύναμη στην κατασκοπεία από την εποχή της KGB του Putin, έχει καταφέρει να έχει πρόσβαση σε εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα πολιτών ανά τον κόσμο, πηγαίους κώδικες και λογισμικά με τη «νόμιμη» βοήθεια δυτικών πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας.
Η ειρωνεία είναι ότι η Ρωσία κατασκοπεύει τη Δύση με τα ίδια της τα όπλα.

Πως η Μόσχα έχει εξελιχθεί σε πρωταθλήτρια στο χάκινγ

Οι αμερικανικές εταιρείες Cisco, IBM, Hewlett Packard Enterprise Co, McAfee και η γερμανική SAP, είναι μόνο μερικές από αυτές που αντάλλαξαν τα μυστικά ασφαλείας τους με την τεράστια ρωσική αγορά και τα οφέλη εκατομμυρίων δολαρίων από τη πώληση τεχνολογικών συστημάτων τους σε αυτήν.
Οι ρωσικές αρχές και συγκεκριμένα η Ρωσική Ρυθμιστική Αρχή και η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), έχουν εδώ και χρόνια καθιερώσει την τακτική, να απαιτούν από τις δυτικές εταιρείες τεχνολογίας να τους επιτραπεί η πρόσβαση στους πηγαίους κώδικες των προϊόντων που θέλουν να εισάγουν και να πωλήσουν στη ρωσική αγορά.
Πρόκειται για προϊόντα ασφαλείας, όπως τα τείχη προστασίας Norton McAfee, εφαρμογές κατά των ιών και λογισμικά που περιέχουν κρυπτογράφηση.
Από το 2014 ωστόσο, οπότε και οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση μπήκαν σε ψυχροπολεμική εποχή λόγω της εισβολής στην Κριμαία, η κυβέρνηση Putin, έχει εντείνει τις απαιτήσεις της από τις εταιρείες με την αιτιολογία ότι θέλει να εμποδίσει δυτικές μυστικές υπηρεσίες από την πιθανή απόκρυψη συστημάτων backdoors που θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στα ρωσικά συστήματα και να τα υποκλέψουν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί σε συστήματα ασφαλείας υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο «όφελος» των ρώσων από τη συνεργασία αυτή, είναι ότι τους δίνεται η ευκαιρία να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία στον πηγαίο κώδικα των προϊόντων, να μελετήσουν τις οδηγίες που ελέγχουν τις βασικές λειτουργίες του εξοπλισμού πληροφορικής και να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από αυτή την τεχνολογία.
Η Ρωσική κυβέρνηση είναι η μόνη που απαιτεί και έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των τεχνολογικών προιόντων καθώς στη Δύση, ισχύουν νομοθεσίας προστασίας αυτών των δεδομένων από τις κυβερνήσεις.
Η Κίνα ζητά σε μεμονωμένες περιπτώσεις την πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία, κυρίως όταν πρόκειται για αμερικανικές εταιρείες ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τεχνολογικές εταιρείες επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ελέγχει τον πηγαίο κώδικα σε περιορισμένες περιπτώσεις ως προϋπόθεση για την υπογραφή συμβάσεων στον τομέα της άμυνας και άλλων ευαίσθητων κυβερνητικών υπηρεσιών.

Κέρδη δις δολαρίων και εκβιασμοί

Οι πολυεθνικές αυτές εταιρείες συχνά αναφέρουν ότι τους ασκείται τεράστια πίεση από τη ρωσική Ρυθμιστική αρχή, να δώσουν τα στοιχεία καθώς διαφορετικά δεν θα έχουν πρόσβαση στην αγορά.
Οι απαιτήσεις αυτές υποβάλλονται από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν ως υπεύθυνη για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της εκστρατείας της Hilary Clinton στις αμερικανικές εκλογές το 2016 αλλά και για το χτύπημα των 500 εκατομμυρίων λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Yahoo το 2014.
Η FSB, παρότι έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή της σε αυτές τις ενέργειες, είναι η Ρυθμιστική Αρχή που δίνει ή όχι έγκριση για την πώληση εξελιγμένων τεχνολογικών προϊόντων στη Ρωσία.
Παρόμοια δικαιοδοσία έχει και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τεχνικού Ελέγχου και Εξαγωγών (FSTEC), μια ρωσική υπηρεσία άμυνας επιφορτισμένη με την αντιμετώπιση της κυβερνητικής κατασκοπείας και την προστασία κρατικών μυστικών.
Σύμφωνα με το Reuters, η FSTEC από το 1996 έως το 2013, έλεγξε και έδωσε έγκριση σε 13 τεχνολογικά προϊόντα από δυτικές εταιρείες ενώ μόνο τα τελευταία 3 χρόνια ο αριθμός αυτός έφτασε τα 28.
Γιατί λοιπόν οι δυτικές εταιρείες «πουλάνε» αυτούς τους κωδικούς στη Μόσχα κινδυνεύοντας να χάσουν την αξιοπιστία τους σε θέματα ασφάλειας στον υπόλοιπο κόσμο;
Γιατί η ρωσική αγορά συστημάτων πληροφορικής εκτιμάται ότι θα ανέλθει μόνο φέτος, το 2017, στα 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας δεδομένων Data Corporation (IDC).
Μια τεράστια και πλούσια αγορά που κανείς δεν θέλει να χάσει.

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης