Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tillerson (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Πολύ δύσκολο να αποδεχθεί το Κατάρ το τελεσίγραφο που του έχει τεθεί

tags :
Tillerson (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Πολύ δύσκολο να αποδεχθεί το Κατάρ το τελεσίγραφο που του έχει τεθεί
«Ένα παραγωγικό επόμενο βήμα θα ήταν για καθεμία από τις χώρες να συνεχίσουν  τη συζήτηση», σημείωσε ο Tillerson
Είναι εξαιρετικά δύσκολο το Κατάρ να συμμορφωθεί με το τελεσίγραφο και τις απαιτήσεις των αραβικών κρατών, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα 13 σημεία, όπως εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ,  Rex Tillerson.
Πάντως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έσπευσε να σημειώσει, πως ορισμένα από αυτά τα σημεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για διάλογο ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.
«Ένα παραγωγικό επόμενο βήμα θα ήταν για καθεμία από τις χώρες να συνεχίσουν  τη συζήτηση», σημείωσε ο Tillerson.
«Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοί μας είναι πιο ισχυροί όταν συνεργάζονται για ένα στόχο, που όλοι συμφωνούμε, δηλαδή να σταματήσουμε την τρομοκρατία και να καταπολεμήσουμε τον εξτρεμισμό. Η μείωση της έντονης ρητορικής θα βοηθήσει επίσης να εκτονωθεί η ένταση», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο Tillerson είχε ζητήσει από τις αραβικές χώρες με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία να διευκρινίσουν ακριβώς τι πρέπει να κάνει το Κατάρ για να τερματιστεί η διπλωματική και οικονομική απομόνωση που επιβλήθηκε στις 5 Ιουνίου 2017.
Οι Σαουδάραβες απάντησαν με 13 αιτήματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera, ο περιορισμός των διπλωματικών δεσμών με το Ιράν και ο τερματισμός της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στο Κατάρ.
«Το Κατάρ άρχισε την προσεκτική εξέταση μιας σειράς αιτήσεων που υποβλήθηκαν από το Μπαχρέιν, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» είπε ο Tillerson.
«Ενώ ορισμένα από τα σημεία αυτά θα είναι πολύ δύσκολα για το Κατάρ να τα αποδεχθεί υπάρχουν σημαντικοί τομείς που αποτελούν τη βάση για διαρκή διάλογο που οδηγεί στην επίλυση της κρίσης», συμπλήρωσε  ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης