Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ο ΟΠΕΚ δείχνει εντελώς αμήχανος από την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου

Bloomberg: Ο ΟΠΕΚ δείχνει εντελώς αμήχανος από την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου
Τα κράτη που συμμετέχουν στη συμφωνία, δεν θα ανεχθούν για πολύ την υπονόμευση της προσπάθειας από τη Λιβύη και τη Νιγηρία
Ο ΟΠΕΚ δείχνει να μην καταλαβαίνει ούτε την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η αγορά πετρελαίου, ούτε που πηγαίνει, αναφέρει σε άρθρο του το Bloomberg, επισημαίνοντας την αποτυχία επίτευξης του στόχου για μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων και αύξηση των τιμών.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, αν και το ποσοστό συμμόρφωσης στη συμφωνία έφθασε το 106% τον περασμένο Μάιο, ωστόσο τίποτα δεν επιτεύχθηκε, καθώς οι τιμές είναι χαμηλότερες, απ’ όσο ήταν πριν την αρχική συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2016.
Αντιθέτως με το στόχο, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι συμμετέχοντες στη συμφωνία όχι μόνο θυσιάζουν μέρος του όγκου της παραγωγής τους, αλλά κερδίζουν και λιγότερα για κάθε βαρέλι που παράγουν.
Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η πρόσφατη επέκταση της συμφωνίας για άλλους 9 μήνες, χωρίς όμως εμβάθυνση της μείωσης της παραγωγής, δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι καμία από τις μεγάλες κυρίως πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία, όπως η Ρωσία, δεν έχουν την διάθεση για πραγματικές θυσίες.
Ειδικά για τη Ρωσία, στη μείωση της παραγωγής της συνέβαλαν συνήθεις εποχιακοί παράγοντες, όπως οι εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων στα κοιτάσματα, εκτιμώντας ότι η διατήρηση των σημερινών επιπέδων παραγωγής μπορεί να είναι δύσκολη για το υπόλοιπο 2017.
Επιπλέον, όπως σημειώνει το πρακτορείο, τα κράτη που συμμετέχουν στη συμφωνία, δεν θα ανεχθούν για πολύ την υπονόμευση της προσπάθειας από την ραγδαία αύξηση της παραγωγής σε Λιβύη και Νιγηρία, δύο χώρες που έχουν εξαιρεθεί της συμφωνίας.
Ακόμη, επισημαίνει ότι έχουν εμφανισθεί ήδη οι πρώτες ρωγμές στον πυρήνα της συμμαχίας, με την κρίση στο Κατάρ που προκάλεσε η Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα επίσης με το Bloomberg, φαίνεται ότι ο ΟΠΕΚ δεν έχει εκτιμήσει σωστά την εξέλιξη της βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία εξελίσσεται ταχέως, αποδίδοντας κέρδη με εξαιρετικά χαμηλό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν κόστος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης