Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το σχέδιο της Theresa May για τους μετανάστες από χώρες της ΕΕ στη Βρετανία, μετά το Brexit

tags :
Το σχέδιο της Theresa May για τους μετανάστες από χώρες της ΕΕ στη Βρετανία, μετά το Brexit
Η «καθορισμένη ημερομηνία» δεν θα είναι προγενέστερη της 29ης Μαρτίου 2017, της ημερομηνίας έναρξης της επίσημης διαδικασίας του άρθρου 50 για το Brexit
Το σχέδιό της για τους μετανάστες από χώρες της ΕΕ στη Βρετανία ξεδίπλωσε σήμερα Δευτέρα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, τονίζοντας ότι όλοι όσοι νομίμως βρίσκονται στη Βρετανία νωρίτερα από την "καθορισμένη ημερομηνία" εξόδου της χώρας θα μπορούν να παραμείνουν και να υποβάλλουν αίτηση για δικαιώματα μόνιμης διαμονής.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι προτεινόμενες νέες κατευθυντήριες γραμμές είναι οι εξής:
- Μέχρι η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που έχουν δυνάμει των Συνθηκών της ΕΕ.
- Μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, θα προωθήσει νέα δικαιώματα στο βρετανικό δίκαιο για τους πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στη χώρα πριν την αποχώρησή της. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έχει δικαιοδοσία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
- Οι υποψήφιοι πολίτες της ΕΕ θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για καθεστώς διαμονής. Η διοικητική διαδικασία θα εκσυγχρονιστεί και η διαδικασία αίτησης θα συνιστά ένα ξεχωριστό νομικό καθεστώς στο βρετανικό δίκαιο.
- Οι δικαιούχοι θα απολαμβάνουν «καθεστώς διακανονισμού» με βάσει το βρετανικό δίκαιο ή αορίστου χρόνου παραμονής. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ελεύθεροι να απασχολούνται σε ό,τι επιθυμούν, να έχουν πρόσβαση σε δημόσιους πόρους και υπηρεσίες και θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για βρετανική ιθαγένεια.
- Προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις, ένας πολίτης της ΕΕ πρέπει να έχει διαμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από συγκεκριμένη ημερομηνία και να έχει περάσει πενταετή περίοδο διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν υποβάλει αίτηση για διακανονισμό.
- Οι πολίτες της ΕΕ, οι οποίοι διέμεναν πριν από την καθορισμένη ημερομηνία αλλά δεν έχουν συγκεντρώσει πενταετή συνεχή διαμονή ως το Brexit, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για "προσωρινό καθεστώς" προκειμένου να παραμείνουν ως κάτοικοι στο Ηνωμένο Βασίλειο έως ότου συγκεντρωθούν πέντε έτη.
Μετά από πέντε χρόνια, θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για διακανονισμό.
- Αυτοί οι πολίτες της ΕΕ που έφθασαν μετά την καθορισμένη ημερομηνία θα μπορούν να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον για μια προσωρινή περίοδο και ενδέχεται να καταστούν επιλέξιμοι για μόνιμη διαμονή ανάλογα με τις περιστάσεις τους.
- Τα προστατευόμενα μέλη οικογένειας που ανήκει σε προνομιούχο πολίτη της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για διακανονισμό μετά από πέντε χρόνια.
- Όσοι έρθουν στη χώρα μετά την έξοδο θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με εκείνους που πολιτογραφούνται ως Βρετανοί ή εναλλακτικά θα υπόκεινται στις μεταναστευτικές διευθετήσεις που αφορούν πολίτες της ΕΕ που έρχονται στη χώρα μετά την καθορισμένη ημερομηνία.
- Η «καθορισμένη ημερομηνία» δεν θα είναι προγενέστερη της 29ης Μαρτίου 2017, της ημερομηνίας έναρξης της επίσημης διαδικασίας του άρθρου 50 για το Brexit και όχι αργότερα από την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
- Η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά επιλογών όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι μετανάστες από την ΕΕ θα υπόκεινται στις ρυθμίσεις για τις νέες αφίξεις μετά την έξοδο και θα δημοσιεύσει προτάσεις στο μέλλον ώστε να δοθεί στις επιχειρήσεις και στα άτομα η δυνατότητα να προετοιμαστούν.
- Η Βρετανία θα συζητήσει παρόμοιες ρυθμίσεις με την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία (τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών) σε αμοιβαία βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης