Τελευταία Νέα
Διεθνή

Huffingtonpost: Η ελληνική κρίση είναι σαν αρχαίο δράμα - Η έκθεση της Κομισιόν για το χρέος αποδεικνύει πόσο άσχημη είναι η κατάσταση

Huffingtonpost: Η ελληνική κρίση είναι σαν αρχαίο δράμα -  Η έκθεση της Κομισιόν για το χρέος αποδεικνύει πόσο άσχημη είναι η κατάσταση
Στην έκθεσή της η Κομισιόν συμπεραίνει πως «το υψηλό χρέος προς το ΑΕΠ και οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης καταδεικνύουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους
Η ελληνική κρίση χρέους είναι σαν ένα αρχαίο δράμα, στα μέσα Ιουνίου οι Έλληνες με την απόφαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ γεγονός που θα μπορουύσε να φτιάξει το κέφι των Ελλήνων, ωστόσο μόλις δύο εβδομάδες αργότερα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε τις αμφιβολίες των Βρυξελλών σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας αναφέρει η γερμανική έκδοση της huffingtonpost.
Στην έκθεσή της η Κομισιόν συμπεραίνει πως «το υψηλό χρέος προς το ΑΕΠ και οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης που απορρέουν από την ανάλυση DSA καταδεικνύουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Οι αναλυτές της  Macropolis συνοψίζουν τα αποτελέσματα:

- Οι προβλέψεις της DSA υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει το πρόγραμμα εκκαθάρισης των καθυστερήσεων κατά τα έτη 2017 και 2018, ώστε να εκκαθαρίσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές 6,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
Η αποπληρωμή θα γίνει και με κεφάλαια από τον ESM αλλά και από «ίδια κεφάλαια» του κράτους, λόγω των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Επίσης, οι προβλέψεις υποθέτουν ότι η συνολική εκταμίευση του προγράμματος θα ανέλθει σε 58,6 δισ. ευρώ, ήτοι κατά 27,4 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το συνολικό δάνειο των 86 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2015.
-Τα τέσσερα σενάρια εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά.
Έτσι, το πιο αισιόδοξο σενάριο υποθέτει ότι η οικονομία στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 3,5% μέχρι το 2060 και η αναλογία του χρέους/ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 75,4%.
Η ΕΕ έχει θέσει όριο στην αναλογία του χρέους/ΑΕΠ για τα κράτη-μέλη της έως στο 60%.
Επιπλέον τα τοκοχρεολύσια για την αποπληρωμή του χρέους δε θα πρέπει να υπερβαίνουν το 3% ΑΕΠ ετησίως.
-Η δυναμική του χρέους με βάση το δυσμενές οικονομικό σενάριο γίνεται εκρηκτική από τα μέσα του 2030 και μετά, με το χρέος να φτάνει το 241% του ΑΕΠ.
Η έκθεση της Επιτροπής περιλαμβάνει επίσης μια σειρά από κινδύνους, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της  Macropolis.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να αξιολογείται κατά τρόπο που να καλύπτει και έναν αριθμό κινδύνων, οι οποίοι υποβαθμίζονται» και προσθέτει πως υπάρχει αβεβαιότητα γύρω από την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για αρκετές δεκαετίες.
Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της εξέλιξης της συνολικής παραγωγικότητας».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης