Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Πονοκέφαλος για την ΕΕ η διάσωση των Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca

tags :
Reuters: Πονοκέφαλος για την ΕΕ η διάσωση των Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca
Η Ιταλία θα καταβάλει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ στην κορυφαία τράπεζα λιανικής, Intesa Sanpaolo, προκειμένου να αναλάβει τα πιο αξιόπιστα περιουσιακά στοιχεία των δύο αποτυχημένων τραπεζών της Βενετίας
Έντονο προβληματισμό μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχουν και αρχών προκαλεί το σχέδιο διάσωσης των δύο τραπεζών της Βενετίας στην Ιταλία, όπως γράφει το Reuters.
Καθώς οι αρχές αποτιμούν τις λεπτομέρειες της διάσωσης, που βασίζεται κατά κύριο λόγο στην κρατική στήριξη και όχι στους επενδυτές, πολλοί άσκησαν κριτική στην ιταλική κυβέρνηση ότι δεν κινείται βάσει του πνεύματος της τραπεζικής ένωσης.
Βάσει του σχεδίου που "σφραγίστηκε" το Σαββατοκύριακο, η Ιταλία θα καταβάλει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ στην κορυφαία τράπεζα λιανικής, Intesa Sanpaolo, προκειμένου να αναλάβει τα πιο αξιόπιστα περιουσιακά στοιχεία των δύο αποτυχημένων τραπεζών της Βενετίας -Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca- με εγγυήσεις ύψους μέχρι 12 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να προστατευθεί από τις απώλειες.
Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το Reuters αντίκειται στην αρχή που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες και κατοχυρώνεται στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δηλαδή οι επενδυτές, παρά το κράτος, θα έπρεπε να επωμιστούν το κόστος μιας τραπεζικής διάσωσης.
Κατά το Reuters το σχέδιο "ανακουφίζει" έναν από τους κύριους οικονομικούς πονοκεφάλους που αντιμετωπίζει η χώρα.
Η ιταλική κυβέρνηση ανέμενε, κατά το πρακτορείο, ότι οι υγιέστερες ιταλικές τράπεζες θα συνεργαστούν για να βοηθήσουν τις Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν ίσχυσε τελικά.
Αυτό σημαίνει, πάντως, ότι εγείρονται νέα ερωτηματικά για το πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης και αν θα μπορεί ποτέ να χρησιμοποιηθεί.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters.
Yπενθυμίζεται ότι η Γερμανία, ανησυχώντας ότι θα έπρεπε να επωμισθεί το βάρος του σχεδίου για τις "αποτυχημένες" τράπεζες σε χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ισπανία, είχε κεντρικό ρόλο στη συγγραφή των κανόνων, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος ώστε οι ζημιές των διασώσεων να μετακυλύονται σε επενδυτές και ομολογιούχους.
"Η χρήση κρατικών ενισχύσεων θα πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο σε περιπτώσεις πτώχευσης", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης