Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συμφωνούν στους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας μετά το 2021

tags :
Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συμφωνούν στους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας μετά το 2021
Οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των υπουργών ενέργειας της ΕΕ διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, με τα κράτη της ΕΕ να χωρίζονται σε όσους επιδιώκουν πιο φιλόδοξους στόχους και εκείνους που αναζητούν περισσότερη ευελιξία στον υπολογισμό εξοικονόμησης ενέργειας
Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2016 σε συμβιβασμό σχετικά με τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας μετά το 2021, κάνοντας ένα πρώτο βήμα για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τον περιορισμό των χειρότερων επιπτώσεων στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε να αναλάβει τη διεθνή ηγεσία για το κλίμα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, απέσυρε τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού νωρίτερα τον Ιούνιο 2017.
Οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των υπουργών ενέργειας της ΕΕ διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, με τα κράτη της ΕΕ να χωρίζονται σε όσους επιδιώκουν πιο φιλόδοξους στόχους και εκείνους που αναζητούν περισσότερη ευελιξία στον υπολογισμό εξοικονόμησης ενέργειας.
"Η μη επίτευξη συμφωνίας σήμερα θα ήταν ένα πολύ άσχημο μήνυμα εν όψει των πρόσφατων γεγονότων στην πολιτική για την αλλαγή του κλίματος", δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια Miguel Arias Canete.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει δεσμευτικό συνολικό στόχο ενεργειακής απόδοσης 30% και ετήσιο στόχο εξοικονόμησης 1,5% έως το 2030.
Στο κείμενο του συμβιβασμού, που εξακολουθεί να βρίσκει αντίθετη τη Βρετανία και ορισμένες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αποσύρθηκε η λέξη "δεσμευτική".
"Ο συμβιβασμός δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", πρόσθεσε ο Canete.
Εκτός από οποιεσδήποτε περιβαλλοντικές ωφέλειες, οι εκτιμήσεις της Επιτροπής είναι ότι ο στόχος του 30% θα δημιουργήσει επίσης 400.000 θέσεις εργασίας, θα αυξήσει την ευρωπαϊκή οικονομική παραγωγή κατά 70 δισ. ευρώ και θα μειώσει την εξάρτηση της ηπείρου από εισαγωγές αερίου κατά 12%.
Οι στόχοι θα επιτευχθούν βελτιώνοντας τη μόνωση και την κατανάλωση ενέργειας των κτιρίων, με πιο αποδοτικά καταναλωτικά αγαθά και με την εισαγωγή προηγμένων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Συμφωνία του Παρισιού επιδιώκει τη σταδιακή κατάργηση των εκπομπών αερίων του μετά το 2050 και τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε "αρκετά κάτω" από τους 2 βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η εξοικονόμηση ενέργειας, όπως η ανάπτυξη αποδοτικότερης τεχνολογίας και η μόνωση των κτιρίων, θα μπορούσε να αποτελέσει περίπου το 70% των στόχων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων, εκτιμάται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Προτού γίνει νόμος, οι προτάσεις της ΕΕ πρέπει να συζητηθούν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους προσεχείς μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης