Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η General Motors θα αυξήσει το χρέος της κατά 3 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις συντάξεις της

tags :
Η General Motors θα αυξήσει το χρέος της κατά 3 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις συντάξεις της
Η εταιρεία ελπίζει να συγκεντρώσει δάνεια 3 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεών της και ότι σκοπεύει να εκδώσει νέο χρέος για την αποπληρωμή τους
Η General Motors θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων ύψους 3 δισ. δολαρίων, με σκοπό να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις της, ένα σημείο στο οποίο έχει ξαναβρεθεί το 2009.
Ένας από τους πρωταρχικούς λόγους για τους οποίους η εταιρεία έφτασε στην πτώχευση το 2009, προκαλώντας μάλιστα τον εκνευρισμό στην κυβέρνηση του Obama για να μην αναφερθούν οι πιστωτές της εταιρείας, ήταν επειδή οι παροχές σύνταξης και συνταξιοδότησης της είχαν γίνει δυσβάσταχτες (η χρεοκοπία της GM θα δημιουργούσε προβλήματα τόσο στους μετόχους όσο και στα συνδικάτα και στους συνταξιούχους, οι οποίοι βέβαια είναι ένα πολύ μεγαλύτερο τμήμα του αμερικανικού πληθυσμού που ψηφίζει, από τους λίγους επενδυτές στη Wall Street).
Από τις κυριότερες υποσχέσεις που έδωσε η διοίκηση ήταν ότι το χρέος της εταιρείας και διάφορα άλλα συνταξιοδοτικά οφέλη δεν θα ξεπεραστούν ποτέ ξανά.
Λιγότερο από δέκα χρόνια αργότερα, αυτή η υπόσχεση φαίνεται να μην τηρείται, γιατί η GM δημοσίευσε κάποια στοιχεία των οικονομικών της, στα οποία μεταξύ των οποίων αναφέρεται:
Η GM θα υποστεί μια χρέωση 5,5 δισ. δολαρίων για τη διάθεση της Opel, η οποία συναλλαγή φαίνεται να κλείνει τέλος του 2017 αντί για τον Ιούλιο 2017.
Βλέπει τις πωλήσεις οχημάτων για το 2017 στο χαμηλό εύρος των 17 εκατομμυρίων. Σημειώθηκε μια αδυναμία στο χαμηλό εύρος της αγοράς (κυρίως στα επιβατικά αυτοκίνητα).
Οι παραδόσεις το θα ανέλθουν στο ρεκόρ των 110 ημερών μέχρι τη μέση του 2017, ωστόσο οι φιλοδοξίες ότι ο αριθμός αυτός θα μειωνόταν στις 70 ημέρες μέχρι το τέλος του 2017 δείχνουν μάλλον μη ρεαλιστικές(καθόλου ξεκάθαρο πώς θα το επιτευχθεί αυτό χωρίς να λειτουργήσει εις βάρος των αντιπροσώπων).
Αλλά το πιο σημαντικό, αποκάλυψε ότι η εταιρεία ελπίζει να συγκεντρώσει δάνεια 3 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεών της και ότι σκοπεύει να εκδώσει νέο χρέος για την αποπληρωμή τους.
Πώς η αύξηση του χρέους για τη χρηματοδότηση των συντάξεων είναι μια βιώσιμη λύση για μία "αναδιαρθρωμένη" εταιρεία, είναι άξιο απορίας.
Το ακόλουθο σχόλιο από τον Peter Atwater, ο οποίος δήλωσε ότι "μεγάλο μέρος της έκδοσης ομολόγων ύψους 3 δισ. δολαρίων θα αγοραστεί από συνταξιοδοτικά ταμεία εταιρειών, οι οποίες εκδίδουν χρέη, για να αγοράσουν το χρέος εταιρειών που συγκεντρώνουν χρέη, για τη χρηματοδότηση συνταξιοδοτικών προγραμμάτων», το συνοψίζει καλύτερα.
Δηλαδή ένας φαύλος κύκλος που στη μέση του βρίσκονται οι συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης