Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Google αντιμέτωπη με πρόστιμο ρεκόρ από την ΕΕ για παραβίαση του επιχειρησιακού μονοπωλίου

tags :
Η Google αντιμέτωπη με πρόστιμο ρεκόρ από την ΕΕ για παραβίαση του επιχειρησιακού μονοπωλίου
H Επιτροπή θα ενημερώσει την Google να σταματήσει τις πρακτικές κατά του ανταγωνισμού, αλλά δεν είναι σαφές ποια μέτρα θα διατάξει να υιοθετήσει η εταιρεία, για να διασφαλίσει ότι οι ανταγωνιστές θα αποκτήσουν ισότιμη μεταχείριση στα αποτελέσματα αναζήτησης αγορών στο διαδίκτυο
Οι αρχές της ΕΕ κατά του επιχειρησιακού μονοπωλίου, πολύ πιθανόν να ανακοινώσουν την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017 το πρόστιμο ρεκόρ στη Alphabet (Google) για την υπηρεσία αγορών της, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες για ευνοϊκή μεταχείριση της υπηρεσίας της.
Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από πολλές καταγγελίες τόσο από αμερικανούς όσο και από ευρωπαίους ανταγωνιστές, με αποτέλεσμα μια επταετή έρευνα σχετικά με τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο.
Η αρχή ανταγωνισμού της ΕΕ άσκησε δίωξη την Google τον Απρίλιο του 2015, θεωρώντας ότι αλλοιώνονται τα αποτελέσματα αναζήτησης στο διαδίκτυο για να ευνοηθεί η υπηρεσία αγορών τη Google , προκαλώντας ζημιές τόσο στους ανταγωνιστές όσο και στους καταναλωτές.
Η Google δήλωσε:
"Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι καινοτομίες μας στην ηλεκτρονική αγορά ήταν καλές για τους αγοραστές, τους λιανοπωλητές και τον ανταγωνισμό".
Η εταιρεία δήλωσε ότι οι αρχές αγνόησαν τον ανταγωνισμό από τους διαδικτυακούς εμπόρους λιανικής όπως η Amazon και το eBay.
Το Reuters ανέφερε αποκλειστικά την 1η Ιουνίου 2017 ότι ο εντεταλμένος της ΕΕ για τον ανταγωνισμό σκόπευε να τιμωρήσει την εταιρεία πριν από το καλοκαιρινό διάλειμμα του Αυγούστου 2017.
Οι επιχειρήσεις που κρίνονται ένοχες για παραβίαση κανόνων κατά του μονοπωλίου της ΕΕ, μπορεί να τους επιβληθούν πρόστιμα έως και 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους, κάτι που στην περίπτωση της Google σημαίνει περίπου 9 δισ. δολάρια από τον κύκλο εργασιών του 2016, όμως δεν αναμένεται να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.
Ένα πρόστιμο ύψους 1,06 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στην αμερικανική Intel το 2009, είναι το υψηλότερο μέχρι σήμερα.
Εκτός από το πρόστιμο, η Επιτροπή θα ενημερώσει την Google να σταματήσει τις πρακτικές κατά του ανταγωνισμού, αλλά δεν είναι σαφές ποια μέτρα θα διατάξει να υιοθετήσει η εταιρεία, για να διασφαλίσει ότι οι ανταγωνιστές θα αποκτήσουν ισότιμη μεταχείριση στα αποτελέσματα αναζήτησης αγορών στο διαδίκτυο.
Η σκληρή γραμμή της Επιτροπής έρχεται σε έντονη αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία διεξήγαγε τη δική της έρευνα για την εταιρεία το 2013, απαιτώντας από την Google να σταματήσει να «πειράζει» κακές κριτικές και άλλα δεδομένα από ανταγωνιστικές ιστοσελίδες για τα δικά της προϊόντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης