Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζεται.. παρά την αντίθετη άποψη του Trump

ΗΠΑ: Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζεται.. παρά την αντίθετη άποψη του Trump
Για πρώτη φορά από την αρχή της πυρηνικής εποχής - οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παράγουν πλέον μεγαλύτερο μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας του έθνους από την πυρηνική ενέργεια
Οι ΗΠΑ δείχνουν εμπράκτως την προτίμηση τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς η παραγωγή από εναλλακτικές πηγές αυξάνεται μήνα με το μήνα, παρόλο που ο ηγέτης τους Donald Trump στις αρχές Ιουνίου 2017, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για τις αλλαγές στο κλίμα.
Τον Απρίλιο 2017, η ηλιακή ενέργεια έφθασε σε νέο ρεκόρ, παρέχοντας περισσότερο από το 2,3% της ηλεκτρικής τροφοδοσίας των ΗΠΑ, με δεδομένα μέχρι τις 30 Απριλίου 2017.
Κατά συνέπεια, η ηλιακή ενέργεια βρίσκεται στην τρίτη θέση μεταξύ των ανανεώσιμων πηγών - πίσω από την υδροηλεκτρική ενέργεια και την αιολική, μπροστά όμως από τη βιομάζα και τη γεωθερμία.
Τον Απρίλιο, η ωφέλιμη κλίμακα και η ηλιακή ενέργεια μικρής κλίμακας παρείχαν 20,928 (TMWh) μεγαβάτ/ώρες σε σύγκριση με τις 20,509 από τη βιομάζα και τις 5,945 από τη γεωθερμική ενέργεια.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για τις ΗΠΑ είναι πως για πρώτη φορά από την αρχή της πυρηνικής εποχής - οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (δηλαδή η βιομάζα, η γεωθερμία, η υδροηλεκτρική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια - συμπεριλαμβανομένης και της μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκών - και η αιολική ενέργεια) παράγουν πλέον μεγαλύτερο μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας του έθνους από την πυρηνική ενέργεια.
Για το α΄4μηνο του 2017, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια μάχονται στήθος με στήθος, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να παράγουν το 20,2% της αμερικανικής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τετράμηνη περίοδο (Ιανουάριος – Απρίλιος 2017 ) σε σύγκριση με το 20,75% για την πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο 2017, οι ανανεώσιμες πηγές υπερέβησαν την πυρηνική ενέργεια και κατάφεραν να αυξήσουν το προβάδισμα: 21,6% (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) έναντι 20,34% (πυρηνικές) τον Μάρτιο 2107 και 22,98% (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) έναντι 19,19% (πυρηνικές) τον Απρίλιο 2017.
Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η πυρηνική ενέργεια είναι πιθανό να συνεχίσουν να παράγουν περίπου το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας του έθνους, βραχυπρόθεσμα, η τάση ευνοεί σαφώς ένα ταχέως αναπτυσσόμενο μερίδιο αγοράς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ηλεκτρική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά το α΄4μηνο του 2017 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2016 αυξήθηκε κατά 12,1%, ενώ η πυρηνική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,9%.
Στην πραγματικότητα, η πυρηνική χωρητικότητα έχει μειωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί, ανεξάρτητα από τους νέους προγραμματισμένους αντιδραστήρες.
Το διάστημα 2013-16, έξι αντιδραστήρες έπαψαν να λειτουργούν μόνιμα (Crystal River, Kewaunee, San Onofre-2, San Onofre-3, Vermont Yankee, Fort Calhoun), συνολικής χωρητικότητας 4,862 MW(Μεγαβάτ).
Το 2016, ένας νέος αντιδραστήρας (Watts Bar-2) συνδέθηκε με το δίκτυο (μετά από 43 χρόνια κατασκευής), προσθέτοντας 1,150 MW, για καθαρή μείωση 3,712 MW από το 2013.
Έως και το 2021, έξι ακόμη αντιδραστήρες συνολικού ύψους 5,234 MW (5,2% της πυρηνικής χωρητικότητας) είναι προγραμματισμένοι να κλείσουν.
Δύο ακόμη αντιδραστήρες συνολικού ύψους 2,240 MW θα κλείσουν μέχρι το 2025.
Επιπλέον, οι παραγωγοί πυρηνικής ενέργειας μελετούν τη σταδιακή απόσυρση πολλών ακόμη αντιδραστήρων.
Ενάντια στη σχεδιαζόμενη απόσυρση αντιδραστήρων συνολικής χωρητικότητας 7,274 MW, κατασκευάζονται τέσσερις νέοι αντιδραστήρες συνολικού ύψους 4,468 MW.
Η ολοκλήρωση αυτών των αντιδραστήρων υπό αμφισβήτηση, εξαιτίας των υπερβάσεων κόστους των δισ. δολαρίων και της πτώχευσης του σχεδιαστή-κατασκευαστή Westinghouse.
Εάν ολοκληρωθούν όλοι οι αντιδραστήρες που βρίσκονται υπό κατασκευή, η συνολική δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 2,806 MW (3%) μέχρι το 2025, υπολογίζοντας τις προγραμματισμένες προσθήκες σε σχέση με τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις.
Εάν ακυρωθούν αυτά τα έργα, η πυρηνική χωρητικότητα θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 7,274 MW (7,2%) από το 2017, αντιπροσωπεύοντας περίπου 57.000 TMWh / έτος παραγωγής.
Από την άλλη πλευρά, σχεδόν όλες οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διέπονται από ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Συγκρίνοντας το α΄4μηνο του 2017 με την ίδια περίοδο το 2016, η ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε κατά 37,9%, η αιολική κατά 14,2%, η υδροηλεκτρική ενέργεια κατά 9,5% και η γεωθερμία κατά 5,3%.
Η βιομάζα (συμπεριλαμβανομένου του ξύλου και των παραγόμενων καυσίμων) παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη – υποχώρηση  κατά μόλις 0,3%.
Τα τελευταία χρόνια, οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης τόσο της ηλιακής όσο και της ηλιακής ενέργειας έχουν οδηγήσει σε νέα ρεκόρ που αλλάζουν σχεδόν κάθε μήνα. Για δεύτερο συνεχή μήνα, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια παρείχαν περισσότερα από το 10% της ηλεκτρικής γενιάς του έθνους.
Τον Μάρτιο του 2017, οι πηγές αυτές παρείχαν το 10,04% της ηλεκτρικής παραγωγής του έθνους.
Αυτό το ρεκόρ έκλεισε τον Απρίλιο του 2017, όταν η ηλιακή ενέργεια και η αιολική έφτασαν σχεδόν το 11% (10,92%) της συνολικής παραγωγής.
Και για πρώτη φορά, ο συνδυασμός αιολικής και ηλιακής ενέργειας παρείχε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από έτος σε έτος (113.971 TMWh), από την υδροηλεκτρική ενέργεια (111.750 TMWh).

Η μείωση των ορυκτών καυσίμων

Και όχι συμπτωματικά, καθώς το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή έχει αυξηθεί, αυτό των ορυκτών καυσίμων έχει μειωθεί.
Η ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα (δηλαδή άνθρακας, φυσικό αέριο, υγρό πετρέλαιο+ οπτάνθρακας πετρελαίου) μειώθηκε κατά 5,2% κατά το α΄4μηνο του 2017 σε σύγκριση με το 2016.
Υπό το πρίσμα των ρυθμών ανάπτυξης τους τα τελευταία χρόνια, ήταν αναπόφευκτο ότι οι ανανεώσιμες πηγές θα ξεπέρναγαν τελικά στην πυρηνική ενέργεια.
Η μόνη πραγματική έκπληξη είναι το πόσο σύντομα αυτό συνέβη – αρκετά χρόνια πριν από ότι περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές.
"Η ανανεώσιμη ενέργεια ξεπερνά πλέον την πυρηνική ενέργεια, ένα σημείο ορόσημο για τη μετατροπή του ενεργειακού τομέα των ΗΠΑ", δήλωσε ο Tim Judson, εκτελεστικός διευθυντής της Υπηρεσίας Πυρηνικής Πληροφορίας και Πόρων.
"Αυτό το χάσμα θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια, με τη συνεχή ισχυρή ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη σχεδιαζόμενη απόσυρση τουλάχιστον 7% της πυρηνικής ικανότητας μέχρι το 2025.
Η πιθανή ολοκλήρωση τεσσάρων νέων αντιδραστήρων δεν θα είναι αρκετή για να αντιστρέψει αυτή την τάση.
Η συνολική πυρηνική ικανότητα μειώθηκε κατά 2.806 MW (3%) έως το 2025" καταλήγει.
Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς πως οι ΗΠΑ, όχι έχουν τροχοδρομήσει για τα καλά στον λεγόμενο «πράσινο» δρόμο, αλλά δείχνουν να εγκαταλείπουν την πυρηνική ενέργεια, μία χώρα που έχει επενδύσει σε αυτήν στο παρελθόν, για πολλούς και διάφορους λόγους.

Γιάννης Παγκαλιάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης