Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα hedge funds στη Βρετανία τοποθετούνται υπέρ της συρρίκνωσης του κλάδου λιανικού εμπορίου

Τα hedge funds στη Βρετανία τοποθετούνται υπέρ της συρρίκνωσης του κλάδου λιανικού εμπορίου
Η επερχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκλογές και τα ανησυχητικά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες έχουν προκαλέσει αρνητικές προοπτικές για τις εταιρείες λιανικού εμπορίου, όπως η Debenhams, η Marks & Spencer και η Next, των οποίων οι τιμές μετοχών υποχώρησαν μέσα στο 2017
Τα hedge funds έχουν αυξήσει σημαντικά την τοποθέτηση τους υπέρ της συρρίκνωσης του παραδοσιακού λιανικού εμπορίου της Μεγάλης Βρετανίας, καθώς ο τομέας δέχεται έντονη πίεση από τον ανταγωνισμό στο διαδίκτυο, οι καταναλωτές αισθάνονται και οι ίδιοι πιεσμένοι ενόψει του Brexit, κάτι που οδηγεί σε μειωμένες πωλήσεις και κέρδη.
Οι κίνδυνοι φάνηκαν έντονα την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017, όταν οι μετοχές της Debenhams υποχώρησαν περισσότερο από 3% φτάνοντας σε χαμηλό οκταετίας, μια προειδοποίηση αρκετά ανησυχητική για τις πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία.
Η επερχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εκλογές και τα ανησυχητικά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες έχουν προκαλέσει αρνητικές προοπτικές για τις εταιρείες λιανικού εμπορίου, όπως η Debenhams, η Marks & Spencer και η Next, των οποίων οι τιμές μετοχών υποχώρησαν μέσα στο 2017.
Οι επενδυτές που δανείζονται μετοχές μιας εταιρείας πριν τις πουλήσουν στην αγορά, ελπίζοντας να τις ξαναγοράσουν σε χαμηλότερη τιμή στο μέλλον και να επωφεληθούν από τη διαφορά, διπλασιάζονται.
Από τις 10 πιο συσσωρευμένες μετοχές στη Μεγάλη Βρετανία, οι πέντε- M & S, Debenhams, Pets At Home, Morrisons και Ocado - βρίσκονται πλέον στον τομέα λιανικής πώλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς.
Αυτό έρχεται μετά την προειδοποίηση της εταιρείας επίπλων DFS που στις 15 Ιουνίου 2017 ανακοίνωσε ότι δεν θα πιάσει τους οικονομικούς στόχους για το 2017, θεωρώντας ότι οφείλεται στην αβέβαιη πολιτική και οικονομική προοπτική και στη μειωμένη κατανάλωση "σε όλη την αγορά".
Τα σχόλια της DFS έστειλαν τον χρηματιστηριακό δείκτη λιανικού εμπορίου της Βρετανίας να υποχωρήσει κατά 4,1% στις 15 Ιουνίου 2017 - η μεγαλύτερη πτώση μιας ημέρας από τότε που η Βρετανία ψήφισε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2016.
Μία ημέρα αργότερα η Amazon ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει τη Whole Foods, μεγαλώνοντας τους φόβους για περαιτέρω πίεση στο λιανικό εμπόριο.
Οι αναλυτές και οι επενδυτές προβλέπουν περαιτέρω υποχώρηση.
"Οι παραδοσιακοί έμποροι λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης είναι ένας τομέας όπου θεωρώ πολύ πιο δύσκολο να δούμε την πίεση να εξαφανίζρεται", δήλωσε ο Matthew Tillett, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Allianz Global Investors.
Οι πωλήσεις λιανικού εμπορίου στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν πιο απότομα από ότι αναμενόταν τον Μάιο 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικής Στατιστικής, ενώ οι έμποροι λιανικής πώλησης που δεν εμπορεύονται τρόφιμα πλήττονται ιδιαίτερα.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της DFS και η επέκταση της Amazon συνέπεσαν με την άνοδο των πωλήσεων short-term στην M & S και την Debenhams.
Η μείωση του κλάδου υπήρξε μία επιτυχημένη επένδυση για κάποιους το 2017:
Η Pets At Home υποχώρησε κατά 33% και η Debenhams έχει χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας της φέτος, ενώ η M&S υποχώρησε κατά 3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης