Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fischer (Fed): Θα ήταν ανόητο να σκεφτούμε ότι όλοι οι κίνδυνοι έχουν εξαλειφθεί - Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση

Fischer (Fed): Θα ήταν ανόητο να σκεφτούμε ότι όλοι οι κίνδυνοι έχουν εξαλειφθεί - Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση
H Fed εξακολουθεί να στερείται επαρκούς γνώσης για τις πτυχές του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση όσον αφορά στην παρακολούθηση των κινδύνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τόνισε σήμερα (27/6/2017) ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Stanley Fischer.
«Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια για να καταστεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο σταθερό και ανθεκτικό, δεν θα πρέπει ποτέ να εφησυχάζουμε», αναφέρει ο Fischer στις προετοιμασμένες παρατηρήσεις του για ομιλία που πρόκειται να δώσει σε ένα εργαστήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την οικονομική εποπτεία και επικοινωνία.
«Θα ήταν ανόητο να σκεφτούμε ότι όλοι οι κίνδυνοι έχουν εξαλειφθεί», τόνισε ο Fischer.
Ο Fischer δήλωσε επίσης ότι κάποια τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος χρειάζονται επιπλέον έλεγχο.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Fed εξακολουθεί να στερείται επαρκούς γνώσης για τις πτυχές του σκιώδους τραπεζικού συστήματος και ότι οι αυξανόμενες ισορροπίες των δανείων αυτοκινήτων και των φοιτητικών δανείων και τα ποσοστά παραβατικότητας συνιστούν ανησυχητικές τάσεις.
«Με την πρώτη ματιά, τέτοια δάνεια φαίνεται να αποτελούν ένα μικρό μερίδιο του χρέους και δεν προκαλούν ανησυχία», σημείωσε.
«Αλλά, με μια δεύτερη σκέψη, πρέπει να θυμόμαστε ότι τα στεγαστικά δάνεια πριν την κρίση είχαν αγνοηθεί ως κίνδυνος για την σταθερότητα, επειδή αντιπροσώπευαν μόνο το 13% των στεγαστικών δανείων», δήλωσε ο Fischer.
Αλλού, ο αντιπρόεδρος της Fed δήλωσε ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη ρευστότητα και τον μετασχηματισμό ωριμότητας είναι σχετικά χαμηλοί και ότι η υψηλή όρεξη για ανάληψη ρίσκου δεν έχει οδηγήσει σε αυξημένη μόχλευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι οι νέες χρηματοοικονομικές τεχνολογίες πιθανόν να φέρουν νέους κινδύνους, ενώ οι υψηλές τιμές ενεργητικού μπορεί να οδηγήσουν σε μελλοντικούς κινδύνους σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης