Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Η BOE ζήτησε την αύξηση της κεφαλαιακής επάρκεια των βρετανικών τραπεζών

WSJ: Η BOE ζήτησε την αύξηση της κεφαλαιακής επάρκεια των βρετανικών τραπεζών
Υπάρχουν θύλακες επικινδυνότητας, που απαιτούν μεγαλύτερη επαγρύπνηση
Ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit αποτελεί τον βασικό παράγοντα για τον οποίον η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) ζήτησε από τις βρετανικές τράπεζες την ανοικοδόμηση ειδικών αποθεματικών κεφαλαίων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.  
«Υπάρχουν θύλακες επικινδυνότητας, που απαιτούν μεγαλύτερη επαγρύπνηση.
Υπάρχουν επίσης πιθανοί κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που σχετίζονται με το φάσμα των πιθανών αποτελεσμάτων και τον αριθμό των δρόμων, που θα δημιουργηθούν από την διαδικασία του Brexit», τόνισε ο Carney, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας το υψηλό ιδιωτικό χρέος της Κίνας συνιστά παράγοντα ανησυχίας, ενώ και το Brexit μπορεί να οδηγήσει κι πολλές τράπεζες εκτός Βρετανίας.
Σε συνέντευξη Tύπου, ο διοικητής της BOE Mark Carney δήλωσε ότι h BOE αποσκοπεί στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος έτσι ώστε να μπορεί να αντέξει τυχόν σοκ, εάν αυτές ή άλλες απειλές υλοποιηθούν πλήρως.
Τα κόκκινα δάνεια των βρετανικών νοικοκυριών αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό που υπερβαίνει το 10% για αρκετούς μήνες, λόγω της πενιχρής αύξησης των μισθών και της αύξησης του πληθωρισμού.
Η BOE δήλωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να ελέγχουν την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα δάνεια τους και να εξασφαλίσουν (οι τράπεζες) ότι μπορούν να καλύψουν τις όποιες αθετήσεις πληρώμών στα δάνεια που έχουν χορηγήσει.
Όσον αφορά το Brexit, η BOE δήλωσε ότι εποπτεύει τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης των τραπεζών για απόσυρση και αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους μια άτακτη βρετανική έξοδος από το μπλοκ θα μπορούσε να βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ο κ. Carney δήλωσε ότι το σενάριο «χωρίς συμφωνία» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μπορεί να μην είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα, θα ήταν το πιο απειλητικό για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ευρύτερη οικονομία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες εξόδου έως τον Μάρτιο του 2019, εκτός εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν να δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις.
"Ξεκινάμε από τη δυσκολότερη κατάσταση από την άποψη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας", δήλωσε ο κ. Carney.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης