Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια του Trump για την Κίνα, επηρεάζει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την ασιατική χώρα

tags :
Η συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια του Trump για την Κίνα, επηρεάζει τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την ασιατική χώρα
Ο θάνατος του Αμερικανού πανεπιστημιακού σπουδαστή Otto Warmbier την περασμένη εβδομάδα, μετά την απελευθέρωσή του από 17 μήνες φυλάκισης στην Πιονγκγιάνγκ, περιπλέκει περαιτέρω την προσέγγιση του Trump στη Βόρεια Κορέα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑDonald Trump ολοένα και περισσότερο δυσαρεστείται από την αδράνεια της Κίνας, στο θέμα της Βόρειας Κορέας και τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο χώρες και εξετάζει τώρα πιθανές εμπορικές ενέργειες εναντίον του Πεκίνου, όπως ανέφεραν τρία ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης στο Reuters.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Trump ήταν απογοητευμένος με την Κίνα και εξέταζε μια σειρά επιλογών, συμπεριλαμβανομένων των τιμολογίων για τις εισαγωγές χάλυβα, τις οποίες ο υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross έχει ήδη πει ότι σκέφτεται, ως μέρος μιας μελέτης εθνικής ασφάλειας της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα.
Το εάν ο Trump θα λάβει πραγματικά μέτρα εναντίον της Κίνας παραμένει άγνωστο.
Τον Απρίλιο 2016, ο Trump απέσυρε την απειλή να αποχωρήσει από τη NAFTA αφού είπε ότι ο καναδός και μεξικανός ηγέτης του τηλεφώνησαν ζητώντας να σταματήσει την προγραμματισμένη εντολή, υπέρ της έναρξης των συζητήσεων του οργανισμού.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σχετικά με τη μελλοντική πορεία, όπως επίσης δεν είπαν ποιες άλλες επιλογές μελετήθηκαν.
Ο κινεζικός χάλυβας υπόκειται ήδη σε δεκάδες ελέγχους στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να έχει μόνο ένα μικρό μερίδιο της αγοράς των ΗΠΑ.
"Αυτό που είχε δεσμευθεί ήταν πως θα προστατεύσει την αμερικανική βιομηχανία και τους Αμερικανούς εργαζόμενους", ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην προεκλογική υπόσχεση του Trump για το 2016, ότι θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή για το εμπόριο με την Κίνα.
Στη Βόρεια Κορέα, ο Trump "αισθάνεται ότι έδωσε στην Κίνα την ευκαιρία να κάνει τη διαφορά" αλλά δεν έχει δει αρκετά αποτελέσματα, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ έχουν πιέσει την Κίνα να ασκήσει μεγαλύτερη οικονομική και διπλωματική πίεση στη Βόρεια Κορέα, για να μην βοηθήσει στην ολοκλήρωση των πυρηνικών και των πυραυλικών προγραμμάτων της.
Το Πεκίνο έχει πει επανειλημμένα ότι η επιρροή του στη Βόρεια Κορέα είναι περιορισμένη και ότι κάνει ό, τι μπορεί.
«Αν και δεν πρόκειται να πάρει αυτό που θέλει, πρέπει να προχωρήσει στην ευρύτερη ατζέντα του για το εμπόριο και τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο θάνατος του Αμερικανού πανεπιστημιακού σπουδαστή Otto Warmbier την περασμένη εβδομάδα, μετά την απελευθέρωσή του από 17 μήνες φυλάκισης στην Πιονγκγιάνγκ, περιπλέκει περαιτέρω την προσέγγιση του Trump στη Βόρεια Κορέα, την κορυφαία πρόκληση της εθνικής ασφάλειας.
Ο Trump σημείωσε την απογοήτευσή του με τις προσπάθειες της Κίνας σε ένα tweet την περασμένη εβδομάδα:
"Ενώ εκτιμώ πολύ τις προσπάθειες του Προέδρου Xi και της Κίνας να βοηθήσουν με τη Βόρεια Κορέα, δυστυχώς δεν λειτούργησε.
Τουλάχιστον ξέρω ότι η Κίνα προσπάθησε! "
Ο Trump έκανε μια χειρονομία για να αναθερμάνει τους δεσμούς με τον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping όταν φιλοξένησε τον Xi τον Απρίλιο 2017 στο καταφύγιο Mar-a-Lago στο Palm Beach της Φλόριντα.
"Νομίζω ότι η Κίνα θα επιταχύνει", δήλωνε ο Trump την εποχή εκείνη.
Από τότε, ωστόσο, οι δοκιμές της Βόρειας Κορέας για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς συνεχίζονται αμείωτες και έχουν αναφερθεί αναφορές ότι η Πιονγιάνγκ προετοιμάζεται για άλλη μία υπόγεια πυρηνική δοκιμή.
Ο Trump απογοητεύτηκε περισσότερο την περασμένη Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017, όταν ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου H.R. McMaster και ο ανώτερος σύμβουλος του Trump Jared Kushner συναντήθηκαν με τον Κινέζο Κρατικό Σύμβουλο Yang Jiechi.
Η αδυναμία της Κίνας να σημειώσει πρόοδο στη Βόρεια Κορέα ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με δύο άτομα εξοικειωμένα με τη συνάντηση.
Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 στο Λευκό Οίκο, ο Trump σημείωσε ότι οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Ιαπωνία θα πραγματοποιήσουν ναυτικές ασκήσεις σύντομα στον Ινδικό Ωκεανό, μία παρατήρηση που φαινόταν ότι στόχευε στην Ινδία τον αντίπαλο του Πεκίνου.
Ο Trump ευχαρίστησε επίσης την Ινδία για τη σύμπλευση με τις ΗΠΑ για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης