Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Παρά την πτώση στην τιμή του πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να κερδίζει περισσότερα δολάρια

tags :
Reuters: Παρά την πτώση στην τιμή του πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να κερδίζει περισσότερα δολάρια
Η πρώτη περικοπή παραγωγής του ΟΠΕΚ σε οκτώ χρόνια, έχει αποφέρει στον οργανισμό 1,64 δις. δολάρια την ημέρα μέχρι τώρα το 2017, περισσότερο από 10% σε σχέση με το β΄ 6μηνο του 2016
Η συνεχής πτώση της τιμής του πετρελαίου, δείχνει να μην δημιουργεί πρόβλημα στα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ, παρά και τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής, αφού ο οργανισμός βλέπει το 2017 τα έσοδα να αυξάνονται σε σχέση με το 2016, όπως υποστηρίζει το Reuters σε σημερινό του (28 Ιουνίου 2017) άρθρο.
Με τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου να αυξάνονται παρά το παγκόσμιο σύμφωνο για τη μείωση της παραγωγής και την τιμή του αργού να έχει υποχωρήσει κατά το ένα πέμπτο τον Μάιο 2017, ο ΟΠΕΚ φαίνεται να χάνει τη μάχη του για την εξισορρόπηση της αγοράς.
Ωστόσο, υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο: τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν κερδίσει περισσότερα χρήματα το 2017 από ότι το 2016 και η προοπτική υψηλότερων εσόδων είναι πιθανό να παρακινήσει τον ΟΠΕΚ να συνεχίσει τις περικοπές στην παραγωγή ή ακόμη και να τις επεκτείνει.
Η πρώτη περικοπή παραγωγής του ΟΠΕΚ σε οκτώ χρόνια, έχει αποφέρει στον οργανισμό 1,64 δις. δολάρια την ημέρα μέχρι τώρα το 2017, περισσότερο από 10% σε σχέση με το β΄ 6μηνο του 2016, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚ για τη μέση παραγωγή και την τιμή του βαρελιού του αργού μέχρι τις 20 Ιουνίου 2017.
Σε σύγκριση με το α΄ 6μηνο του 2016, όταν οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν σε χαμηλό 12 ετών κοντά στα 27 δολ. το βαρέλι, η αύξηση είναι δραματική 43%, παρόλο που η παραγωγή του ΟΠΕΚ άλλαξε ελάχιστα.
Ο ΟΠΕΚ συν τη Ρωσία και άλλους παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ συμφώνησαν στις 25 Μαΐου 2017 να επεκτείνουν τις περικοπές.
"Αναμένω ότι τα κέρδη για τον ΟΠΕΚ θα είναι υψηλότερα κατά το β΄ 6μηνο του 2017 λόγω της στενότητας της αγοράς στο γ΄και στο δ΄ 3μηνο του 2017, παρά την υπερπροσφορά από τα μη μέλη του ΟΠΕΚ που δεν δεσμεύονται με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, αλλά και την υψηλότερη από την αναμενόμενη παραγωγή από τη Λιβύη και τη Νιγηρία ", δήλωσε ο Τσάκιμπ Χέλιλ, πρώην υπουργός πετρελαίου της Αλγερίας.
"Η συνολική αύξηση των εσόδων για τον ΟΠΕΚ θα ήταν στο εύρος 9-10% για το σύνολο του 2017 σε σύγκριση με το 2016", δήλωσε ο πρώην υπουργός.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ στα τέλη του 2016 να επιστρέψει σε μια πολιτική περιορισμού της προσφοράς, σε συνεργασία με τη Ρωσία και άλλα μη μέλη, σηματοδότησε το τέλος μιας διετούς περιόδου κατά την οποία η ομάδα αντλούσε πετρέλαιο κατά βούληση, μια κίνηση που οδήγησε στη Σαουδική Αραβία, να περιορίσει την ανταγωνιστική παραγωγή και να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς, το οποίο επιτάχυνε τη μείωση των τιμών.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι του ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Ρωσίας αρχικά συμφώνησαν να μειώσουν στο 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα (bpd) κατά το α΄6μηνο του 2017.
Ωστόσο, με την παρατεταμένη υπερπροσφορά να μην αλλάζει, συμφώνησαν στις 25 Μαΐου 2017 να παρατείνουν τη συμφωνία μέχρι το α΄ 3μηνο του 2018.
Μια πτώση των τιμών έκτοτε παρακίνησε ορισμένους αντιπροσώπους του ΟΠΕΚ να αναρωτηθούν αν η συμφωνία είναι αρκετή.
Η άνοδος της παραγωγής των ΗΠΑ έχει υποσκελίσει ορισμένες από τις επιπτώσεις των περικοπών υπό την αιγίδα του ΟΠΕΚ.
Επιπλέον, η Λιβύη και η Νιγηρία, δύο μέλη του ΟΠΕΚ που απαλλάσσονται από τα εμπόδια, έχουν αυξήσει την παραγωγή, αν και όχι αρκετά ώστε να αλλάξουν τη συνολική εικόνα της χαμηλότερης παραγωγής του ΟΠΕΚ κατά την εξάμηνη περίοδο του 2017.
Ενώ τα κράτη του ΟΠΕΚ θα καλωσορίσουν τα πρόσθετα έσοδα, δεν έχουν ακόμη συνδεθεί τα ελλείμματα του προϋπολογισμού που έχουν δημιουργηθεί.
Για να ισορροπήσει τα βιβλία της, η Σαουδική Αραβία χρειάζεται πετρέλαιο πιο κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι, εκτιμά η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων AB Bernstein.
Τα υψηλότερα κέρδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, θα δώσουν στους παραγωγούς επαρκή κίνητρα για να συνεχίσουν και ακόμη να εξετάσουν περαιτέρω μέτρα.
Παίρνουτας το πετρέλαιο του Ντουμπάι ως σημείο αναφοράς, οι τιμές μέχρι στιγμής το 2017 είναι 25% υψηλότερες από τον μέσο όρο του περασμένου έτους, ενώ η παραγωγή του ΟΠΕΚ είναι ταυτόχρονα 2% ή 700.000 βαρέλια την ημέρα κάτω από το μέσο όρο του 2016.
Ο ΟΠΕΚ μπορεί να συνεχίσει με περιορισμό της προσφοράς και μετά τη λήξη της τρέχουσας συμφωνίας, για να προστατεύσει την αύξηση του εσόδων το 2017.
Θα ήταν προς το συμφέρον του ΟΠΕΚ να συνεχίσει τον περιορισμό της παραγωγής μετά τα τέλη Μαρτίου 2018, έτσι ώστε να διατηρηθεί το 9 με 10% κέρδος στα έσοδα που επιτεύχθηκαν το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης