Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά σε διμερή εμπορική συμφωνία ΕΕ και Ιαπωνία, κόντρα στον προστατευτισμό των ΗΠΑ

Κοντά σε διμερή εμπορική συμφωνία ΕΕ και Ιαπωνία, κόντρα στον προστατευτισμό των ΗΠΑ
Το διμερές εμπόριο μεταξύ Τόκιο και Βρυξελλών έφτασε τα 144 δισ. δολάρια το 2016, όταν οι επιδόσεις για το εμπόριο της Ιαπωνίας με Κίνα και Η.Π.Α. ήταν 262 δισ. και 192 δισ. αντίστοιχα
Πολύ κοντά σε μία διμερή εμπορική συμφωνία βρίσκονται Ευρωπαϊκή Ένωση και Ιαπωνία, σε μία προσπάθεια να μην «υποκύψουν» στον προστατευτισμό που έχει περιβάλει την παγκόσμια οικονομία και ειδικά τις Ηνωμένε Πολιτείες, υπό τον Donald Trump.
Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς συνομιλίες από το 2013, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις έχουν αναζωπυρωθεί έντονα τις τελευταίες εβδομάδες, όπως αναφέρουν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα.
Οι αξιωματούχοι «παλέυουν» να ξεπεράσουν τα βασικά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των ναύλων για τα ιαπωνικά αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και το ευρωπαϊκό κρασί, τα τυριά, τα ζυμαρικά και άλλα τρόφιμα.
Μια συμφωνία Ιαπωνίας – Ε.Ε. θα μπορούσε να φέρει τις αμερικανικές επιχειρήσεις σε μειονεκτική θέση, ειδικά μετά την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από την συμφωνία TPP (Trans-Pacific Partnership).
«Υπάρχει μια πεποίθηση μεταξύ των διαπραγματευτών ότι η Ιαπωνία και η Ε.Ε. πρέπει να σταματήσουν τον προστατευτισμό που επικρατεί στον κόσμο», δήλωσε μια πηγή που είναι εξοικειωμένη με το ζήτημα.
Το διμερές εμπόριο μεταξύ Τόκιο και Βρυξελλών έφτασε τα 144 δισ. δολάρια το 2016, όταν οι επιδόσεις για το εμπόριο της Ιαπωνίας με Κίνα και Η.Π.Α. ήταν 262 δισ. και 192 δισ. αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης