Τελευταία Νέα
Διεθνή

ECB και Bank of England, σηματοδοτούν την αρχή του τέλους για το QE και τα χαμηλά επιτόκια

ECB και Bank of England, σηματοδοτούν την αρχή του τέλους για το QE και τα χαμηλά επιτόκια
Έντονες διακυμάνσεις στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος στον απόηχο των δηλώσεων Draghi και Carney
Νευρικότητα πυροδότησαν σήμερα (28/6/2017) στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος τα σχόλια δύο εκ των πιο ισχυρών κεντρικών τραπεζιτών της Ευρώπης, που προσπάθησαν να επικοινωνήσουν στους επενδυτές τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Όπως ανέφερε δημοσίευμα των «Financial Times», το ευρώ «εκτοξεύτηκε» σε υψηλό 52 εβδομάδων έναντι του δολαρίου, αφού οι επενδυτές χαρακτήρισαν τις παρατηρήσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ, ECB), Mario Draghi, ως ένα μήνυμα ότι προετοιμάζεται να περιορίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE), ωστόσο αργότερα έχασε τα κέρδη του, καθώς πηγές της κεντρικής τράπεζας δήλωσαν ότι οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη παρερμηνεύτηκαν.
Παρομοίως, η στερλίνα σημείωσε «άλμα» 1,2% και ανήλθε στο 1,2972 δολ. μετά τη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England, BoE), Mark Carney, ότι είναι διατεθειμένος να αυξήσει τα επιτόκια εάν αυξηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου - μόλις μία εβδομάδα αφού είχε πει ότι «δεν είναι ακόμα η ώρα» για μια αύξηση .
Οι έντονες διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια δύο ημερών έντονης διαπραγμάτευσης δείχνουν την ευαισθησία των χρηματοπιστωτικών αγορών σε οποιαδήποτε αναφορά σε μια απόσυρση των μέτρων τόνωσης.
Ο Laurence Mutkin, επικεφαλής στρατηγικής της BNP Paribas για τα επιτόκια, συνέκρινε την ταχύτητα της ανταπόκρισης της αγοράς και τις επακόλουθες προσπάθειες των κεντρικών τραπεζιτών να την κατευθύνουν με το λεγόμενο «taper tantrum» του 2013, όταν ο τότε επικεφαλής της Federal Reserve, Ben Bernanke, τρόμαξε την αμερικανική αγορά ομολόγων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προετοιμάζεται για μια επιβράδυνση του προγράμματος τόνωσης.
«[Ο κ. Bernanke] άρχισε να μιλάει για την απόσυρση των μέτρων την άνοιξη και δεν ήταν μέχρι το καλοκαίρι που αποφάσισε ότι οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά και ότι έπρεπε να τις ηρεμήσει», ανέφερε ο Mutkin.
Οι αγορές νομισμάτων και ομολόγων της Ευρωζώνης εκμεταλλεύτηκαν την ομιλία του Draghi την Τρίτη (27/6), εστιάζοντας στον ισχυρισμό του ότι «οι αποπληθωριστικές δυνάμεις έχουν αντικατασταθεί από πληθωριστικές».
Αν και οι αναλυτές είδαν τις παρατηρήσεις ως το πρώτο σημάδι ότι ο Draghi σκέφτεται να τερματίσει το QE, ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, ο κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε επίσης «επιμονή» και «σύνεση» ως προς το μέλλον της νομισματικής πολιτικής.
Ο Draghi δεν μίλησε δημοσίως για το θέμα σε μια δεύτερη εμφάνιση σήμερα και το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,3%, στο 1,375 δολ., καθώς οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων ανέκτησαν επίσης το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου εδάφους τους.
Η επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της ΒοΕ έχει διαχωριστεί έντονα για το αν θα αυξήσει τα επιτόκια, με 5 μέλη της να ψηφίζουν υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων και 3 κατά νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Ο Carney και ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE, Andy Haldane, διαφώνησαν δημόσια την περασμένη εβδομάδα, όταν ο δεύτερος άφησε να εννοηθεί ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν, μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση περί του αντίθετου από τον Carney.
Οι σημερινές παρατηρήσεις του κυβερνήτη της BoE φάνηκαν να είναι μια προσπάθεια να επαναλάβει τη συζήτηση, αν και δεν διέφεραν πολύ από αυτές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.
«Κάποια απομάκρυνση των νομισματικών μέτρων είναι πιθανό να καταστεί αναγκαία», εάν η οικονομία παραμείνει σταθερή, ανέφερε ο Carney.
Ο Alan Ruskin, αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών της Deutsche Bank, δήλωσε ότι «η αγορά είναι πολύ ευαίσθητη στην ιδέα ότι πολλές κεντρικές τράπεζες επανεξετάζουν, κατάλληλα και καθυστερημένα, την ανάγκη για μέτρα έκτακτης ανάγκης».
Μετά τις παρατηρήσεις του Carney, η απόδοση του 2ετούς βρετανικού ομολόγου ανήλθε στο ψηλότερο επίπεδό της από το δημοψήφισμα του Brexit πέρυσι, στο 0,329%, υπερβαίνοντας το ύψος του βασικού επιτοκίου (0,25%) για πρώτη φορά φέτος.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαΐου, καταγράφοντας άνοδο 10 μονάδων βάσης, στο 1,196%.
Η στερλίνα ανήλθε στο υψηλό του 1,2972 δολ., αλλά στη συνέχεια υποχώρησαν τα κέρδη της, όπως και του 2ετούς ομολόγου, καθώς οι επενδυτές χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν τις παρατηρήσεις του Carney.
«Δεν νομίζω ότι είπε κάτι καινούριο», δήλωσε ο John Wraith, αναλυτής επιτοκίων της UBS.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης