Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Υπάρχει αμοιβαία κατανόηση για μία συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Reuters: Υπάρχει αμοιβαία κατανόηση για μία συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, είχε συνάντηση σε καλό κλίμα στην Ελβετία με τους Αναστασιάδη και Akinci
Μία "ξεκάθαρη κατανόηση" επιτεύχθηκε στις συνομιλίες ανάμεσα στον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αλλά και τους υποστηρικτές τους, σχετικά με το τι χρειάζεται για μία συμφωνία για την επανένωση του νησιού, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, το Σάββατο 1/7, όπως μεταδίδει το Reuters.
O Guterres που έφτασε την Παρασκευή 30/6 στην Ελβετία, όπου διεξάγονται εδώ και τρεις μέρες οι διαπραγματεύσεις, προσπαθεί να συμβάλλει στην ένωση της Κύπρου κάτω από μία ομοσπονδιακή ομπρέλα.
Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι υπήρχε θετικό κλίμα στη συνάντησή του με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ομόλογό του, Mustafa Akinci, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο Τούρκος ομόλογός του, Mevlut Cavusoglu.
"Υπάρχει μία ξεκάθαρη κατανόηση σχετικά με τα απαραίτητα στοιχεία του πακέτου που μπορεί να οδηγήσει στον διακανονισμό για την Κύπρο" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Guterres μετά την αποχώρηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ.
"Ο Γενικός Γραμματέας παραμένει πλήρως δεσμευμένος σε αυτές τις προσπάθειες για έναν διακανονισμό κατανόησης για τον λαό της Κύπρου" συμπλήρωσε ο εκπρόσωπός του.
Ο Βρετανός υπουργός για την Ευρώπη Alan Duncan και ο αντιπρόεδρος της Κομισόν, Frans Timmermans, ήταν επίσης παρόντες.
Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία είναι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.
Η Κύπρος διχοτομήθηκε το 1974, όταν έγινε η τούρκικη εισβολή που πυροδοτήθηκε από ένα σύντομο πραξικόπημα στην Ελλάδα.
Η Τουρκία υποστηρίζει την ύπαρξη ενός τουρκοκυπριακού κράτους στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου.
Δύο είναι τα αγκάθια στην υπόθεση:
Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν μία εναλλασσόμενη προεδρία και οι Ελληνοκύπριοι να αποσυρθούν οι 30 χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες από το νησί και να παραιτηθεί η Τουρκία από τα δικαιώματα παρέμβασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης