Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mersch (ΕΚΤ): Δεν είναι απαραίτητο να πετύχουμε πληθωρισμό 2% για να προσαρμόσουμε τη νομισματική πολιτική

Mersch (ΕΚΤ): Δεν είναι απαραίτητο να πετύχουμε πληθωρισμό 2% για να προσαρμόσουμε τη νομισματική πολιτική
Το QE και η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων συνέβαλαν στην αναζωογόνηση της οικονομίας, τόνισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να αλλάξει την στάση της απέναντι στα χαμηλά επιτόκια, προτού ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανέλθει στον στόχο του 2%, δήλωσε ο Yves Mersch, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, διαβεβαιώνοντας τους Γερμανούς ότι η νομισματική πολιτική τελικά θα προσαρμοστεί.
Ο Mersch ένωσε τις δυνάμεις του με τον γερμανό συνάδελφό του και επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, κατά τη δεύτερη ημέρα μιας εκδήλωσης στην έδρα της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας στη Φρανκφούρτη, την Κυριακή (2/7/2017).
Ο Mersch δήλωσε στο κοινό ότι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (QE), ύψους 2,3 τρισ. ευρώ και η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων συνέβαλαν στην «αναζωογόνηση της οικονομίας», τονίζοντας όμως ότι «αυτή η κίνηση δεν είναι ακόμη αυτοσυντηρούμενη, γι’ αυτό πρέπει να έχουμε υπομονή με αυτή την πολιτική».
Ταυτόχρονα, προσέφερε κάποια ελπίδα στους Γερμανούς που διαμαρτύρονται για τα χαμηλά επιτόκια, υποστηρίζοντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει την στάση της προτού ο πληθωρισμός ανέλθει στον στόχο της.
«Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου λένε ότι πρέπει να φτάσουν στο 2%, λέμε ότι πρέπει να φθάσουμε σε ένα επίπεδο που να είναι συμβατό μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Mersch.
«Δεν χρειάζεται απαραίτητα να περιμένουμε οι τιμές να φθάσουν το 2% πριν από την προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής», τόνισε.
Μιλώντας 10 λεπτά πριν, ο πρόεδρος της Bundesbank Weidmann επανέλαβε το μήνυμα που είχε «στείλει» την προηγούμενη μέρα.
«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι η οικονομική κατάσταση είναι μάλλον θετική», δήλωσε ο Weidmann.
«Αν αυτό μετακυλίεται με έναν βιώσιμο τρόπο στους ρυθμούς του πληθωρισμού, τότε η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι πιο σφιχτή, και δεν εννοώ να πατήσουμε τέρμα το φρένο στη νομισματική πολιτική, αλλά να σηκώσουμε λίγο το πόδι μας από το γκάζι», συνέχισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης