Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωκοινοβούλιο: Στο «στόχαστρο» οι πολυεθνικές - Νέοι κανόνες για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής

Ευρωκοινοβούλιο: Στο «στόχαστρο» οι πολυεθνικές - Νέοι κανόνες για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής
Υιοθετήθηκε οδηγία που απαιτεί από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να αναφέρουν ξεχωριστά φορολογικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται
Μια οδηγία που απαιτεί από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες να αναφέρουν ξεχωριστά φορολογικά και χρηματοοικονομικά στοιχεία σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, ενέκρινε σήμερα (4/7/2017) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποσκοπώντας στην αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και της μετατόπισης κερδών σε χώρες με χαμηλότερους φόρους.
Οι νέοι κανόνες αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης της φορολογικής ρύθμισης, που πυροδότησαν τα αποκαλούμενα έγγραφα του Παναμά (Panama Papers) και άλλες αποκαλύψεις ευρείας φοροαποφυγής από εταιρείες και πλούσιους.
Εντούτοις, θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κατά τους επόμενους μήνες και θα πρέπει στη συνέχεια να θεσπιστούν στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας σε διάστημα ενός έτους.
Οι χώρες της Ε.Ε. χάνουν ετήσια έσοδα μεταξύ 50 και 70 δισ. ευρώ λόγω της φοροαποφυγής, δήλωσε στους ευρωβουλευτές ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.
Το νέο μέτρο θα απαιτούσε από επιχειρήσεις με δραστηριότητες στην Ε.Ε. και ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ (850 εκατ. δολ.) να αποκαλύπτουν στοιχεία όπως τα κέρδη, τα έσοδα, τους φόρους που κατέβαλαν και τον αριθμό εργαζομένων για κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται.
Αυτή τη στιγμή, οι πολυεθνικές αποκαλύπτουν τις δραστηριότητές τους σε μία ενοποιημένη έκθεση.
Τα καθεστώτα φοροδιαφυγής συχνά εξαρτώνται από τη μεταβίβαση φορολογητέων κερδών από τις χώρες με υψηλότερο φορολογικό συντελεστή όπου αποκομίζονται σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία ή καθόλου.
Τα συστήματα εξοικονόμησης φόρων που χρησιμοποιούνται από την Apple, την Amazon, την Google, την Starbucks και άλλες εταιρείες έχουν αυξήσει τις δημόσιες πιέσεις για κανόνες σε ολόκληρη την Ε.Ε., ώστε να κλείσουν αυτά τα κενά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης