Τελευταία Νέα
Διεθνή

H ιταλική κυβέρνηση ανέλαβε και επίσημα τον έλεγχο της Monte dei Paschi - «Ένεση» 5,4 δισ. ευρώ

H ιταλική κυβέρνηση ανέλαβε και επίσημα τον έλεγχο της Monte dei Paschi - «Ένεση» 5,4 δισ. ευρώ
Τον έλεγχο της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi ανέλαβε και επίσημα η ιταλική κυβέρνηση, πραγματοποιώντας «ένεση» ρευστότητας ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ως μέρος του σχεδίου διάσωσης μιας εκ των πιο αδύναμων τραπεζών της Ευρώπης, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.
Η κρατική ανακεφαλαιοποίηση αποτελεί το κεντρικό σημείο της βαθιάς αναδιάρθρωσης της Monte dei Paschi, της τέταρτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη μεταβίβαση 28,6 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων σε ένα ειδικό «όχημα», την επιβολή πλαφόν στην αμοιβή των κορυφαίων στελεχών της και βαθιές περικοπές στο προσωπικό.
H Monte dei Paschi, η παλαιότερη τράπεαζα παγκοσμίως οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης, κακές πρακτικές δανεισμού και πολιτικών παρεμβάσεων, ενώ είχε αψηφήσει τις προσπάθειες επιστροφής της σε υγιή βάση.

To σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας

Η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει καθαρά κέρδη άνω των 1,2 δισ. ευρώ το 2021, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε από τις ευρωπαϊκές Αρχές, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πέρυσι, η τράπεζα είχε καταγράψει καθαρές ζημιές ύψους 3,24 δισ. ευρώ.
«Είναι ένα συντηρητικό σχέδιο. Δεν επιδιώκουμε μη ρεαλιστικούς στόχους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Monte dei Paschi Marco Moreli, σε αναλυτές στη διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης για την παρουσίαση του νέου σχεδίου.
Στο σχέδιο, που καλύπτει την περίοδο 2017-2021, η ιταλική τράπεζα προβλέπει απόδοση 10% των ιδίων κεφαλαίων της για το 2021,  μείωση του προσωπικού της κατά περίπου 5.500 άτομα και του αριθμού των καταστημάτων της σε περίπου 1.400 από περίπου 2.000 το 2016, καθώς επιδιώκει να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία της.
Η Monte dei Paschi θα πουλήσει «κόκκινα» δάνεια ύψους 28,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 26,1 δις. ευρώ θα τιτλοποιηθούν με τη μεταβίβασή τους σε μία ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη ειδική εταιρεία με όρους αγοράς.
Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το ταμείο διάσωσης τραπεζών Atlante II. O δείκτης κεφαλαίων της τράπεζας (CET1) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 14,7% το 2021.
Ο Μoreli τόνισε ότι στο πρώτο τρίμηνο επανέκαμψαν ιδιωτικές καταθέσεις 5,5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι «η ρευστότητα δεν είναι πλέον ένα εύκολο ζήτημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης