Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Αύξηση των τραπεζικών κεφαλαίων για τα προβληματικά δάνεια ζητάει η ΕΕ

Handelsblatt: Αύξηση των τραπεζικών κεφαλαίων για τα προβληματικά δάνεια ζητάει η ΕΕ
Ωστόσο, αυτό θα ισχύει μόνο για τα «νέα δάνεια», όπως διευκρινίζεται
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από τις τράπεζες του μπλοκ να διακρατήσουν μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίων για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στο μέλλον, όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία έχει υπό την κατοχή της το σχετικό έγγραφο της Κομισιόν.
Στον εν λόγω έγγραφο αναφέρεται πως η Ευρωαπικής Επιτροπή επιθυμεί να αναθεωρήσει τους τρέχοντες κανόνες (Capital Requirements Directive, CRD IV) για τα κεφαλαιακά διαθέσιμα, σε μία προσπάθεια να μειωθεί η αβεβαιότητα από τον μεγάλο όγκο των NPLs στον χώρο της Ευρωζώνης και να αποφευχθεί στο μέλλον η ανεπιθύμητη αύξηση των επισφαλών δανείων στους ισολογισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Ωστόσο, αυτό θα ισχύει μόνο για τα «νέα δάνεια», όπως διευκρινίζεται.
Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι τα τρέχοντα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να «αποσυναρμολογηθούν» από τις τράπεζες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει ένα «σχέδιο» για τη «δημιουργία εθνικών εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων» μέχρι το τέλος του 2017.
Επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής ρυθμιστικής Αρχής (European Banking Authority, EBA), Andrea Enria, είχε ζητήσει μια ευρωπαϊκή τράπεζα προβληματικών δανείων.
Βέβαια, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. δεν υιοθέτησαν την πρόταση.
Τα επισφαλή δάνεια στα ευρωπαϊκά τραπεζικά υπόλοιπα ανέρχονται σε σχεδόν ένα (1) τρισ. ευρώ, με το πρόβλημα να είναι έντονο σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα.
Οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα επισφαλή δάνεια, σχολιάζει η Handelsblatt.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θέλουν να επιλύσουν το σχέδιο δράσης κατά των προβληματικών δανείων την ερχόμενη Τρίτη, στις Βρυξέλλες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης