Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Τουρκία ο Tillerson (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

tags :
Στην Τουρκία ο Tillerson (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα
Ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήρε τη στάση του τουρκικού λαού στην υπεράσπιση της δημοκρατίας
Επαινετικά σχόλια για τη στάση των Τούρκων πολιτών κατά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο 2016 επεφύλασσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Rex Tillerson κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη.
Ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήρε τη στάση του τουρκικού λαού στην υπεράσπιση της δημοκρατίας ενώ απέφυγε κάθε αναφορά στην εκτεταμένη καταστολή, που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος από τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan. 
Μιλώντας στην τελετή έναρξης ενός πετρελαϊκού συνεδρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου έλαβε ένα βραβείο για την εργασία του επί τέσσερις δεκαετίες στον κλάδο, ο Tillerson είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ είδαν την Τουρκία ως εταίρο στην προσπάθειά τους για μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
«Είμαστε όλοι εδώ στην Κωνσταντινούπολη σε μια σημαντική στιγμή. Σχεδόν πριν από ένα χρόνο, ο Τούρκος λαός - γενναίοι άνδρες και γυναίκες - στάθηκαν αντιμέτωποι με τους σχεδιαστές πραξικοπήματος και υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία τους», τόνισε ο Tillerson.
«Λαμβάνω αυτή τη στιγμή για να αναγνωρίσω το θάρρος τους και να τιμήσω τα θύματα των γεγονότων της 15ης Ιουλίου 2016», πρόσθεσε.
Ο Tillerson, ο οποίος πριν εισέλθει στην αμερικανική κυβέρνηση, ήταν επικεφαλής της Exxon Mobil,  έφθασε στην Τουρκία σήμερα (9/7) και στο πρόγραμμά του περιλαμβάνεται και συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.
Η Άγκυρα έτρεφε μεγάλες ελπίδες για την κυβέρνηση του Donald Trump, αφού οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον επιδεινώθηκαν επί προεδρίας του Barack Obama.
Εντούτοις, ο Erdogan έχει εξαγριωθεί από την απόφαση του Trump για την ενίσχυση μιας συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.
Η Τουρκία βλέπει τους Κούρδους μαχητές ως τρομοκρατική ομάδα και ανησυχεί για το γεγονός ότι η πρόοδός τους στη Συρία θα πυροδοτούσε μία κουρδική εξέγερση στο έδαφός της.

 www. bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης