Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Ραγδαία ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις για τους Σοσιαλιστές λόγω Sanchez

Ισπανία: Ραγδαία ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις για τους Σοσιαλιστές λόγω Sanchez
Εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στγην Ισπανία, το PSOE θα ανέκαμπτε σημαντικά σε ποσοστά και ψήφους
Σημαντική ανάκαμψη καταγράφει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας, λόγω της δυναμική που προσφέρει η ανάδειξη του Pedro Sanchez στην ηγεσία του PSOE, όπως γράφουν οι ισπανικές εφημερίδες.
Όπως εξάγεται από την πρόσφατη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από το δημοσκοπικό γραφείο Jaime Miquel για λογαριασμό της ψηφιακής εφημερίδας El Publico, προκύπτει πως εάν σήμερα πραγματοποιούνταν εκλογές στην Ισπανία, το PSOE θα ανέκαμπτε σημαντικά σε ποσοστά και ψήφους, ώστε η διαφορά του από το προπορευόμενο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) θα ήταν μόλις ένα εκατ. ψηφοφόροι, ενώ θα ανέβαινε στις 96 έδρες (από 85 σήμερα) στο Κοινοβούλιο.
Από την πλευρά του, το ΡΡ θα έχανε έως 1,1 εκατ. ψηφοφόρους και από τις 137 σημερινές έδρες θα υποχωρούσε στις 124, σχεδόν στα επίπεδα των εκλογών του Δεκεμβρίου 2015.
Οι αντίστοιχες απώλειες και κέρδη των δύο μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων θα προκαλούσαν ανακατατάξεις και στην υπόλοιπη κοινοβουλευτική ιεραρχία των κομμάτων.
Έτσι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα κέρδη του PSOE θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στους Unidos Podemos, που θα έχαναν σε περίπτωση τωρινών εκλογών έως και 730.000 ψηφοφόρους και 13 βουλευτές (58 αντί για 71 σήμερα).
Αλλά και οι απώλειες του ΡΡ θα μεταφράζονταν σε κέρδη για τους Ciudadanos, που θα έβλεπαν το κεφάλαιο των ψήφων τους να αυξάνεται κατά 430.000 και τις έδρες τους κατά 14, στις 46.


Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, που δημοσιεύθηκε χθες στην El Publico κι αναπαράγεται σήμερα κι από τον υπόλοιπο Τύπο της χώρας, καταδεικνύει την έλλειψη αναλογικότητας στην αποτύπωση σε έδρες της πραγματικής δύναμης των κομμάτων.
 Και τούτο γιατί το σύστημα με τις περιφέρειες που ισχύει, εμποδίζει ώστε η ποσοστιαία πτώση σε εθνικό επίπεδο του ΡΡ να μεταφρασθεί σε πραγματική απώλεια εδρών, καθώς διατηρεί μεγάλο αριθμό των εδρών του σε περιοχές με μικρό πληθυσμό απλώς επειδή έρχεται πρώτο.
 Το αντίστοιχο ισχύει και για τους Podemos και Ciudadanos, που χάνουν πολλούς περισσότερους βουλευτές από ότι ποσοστά, τα οποία στην ουσία μειώνονται μόλις και μερικά δεκαδικά από τα σημερινά τους.
Έτσι, ακόμη και με τη μειωμένη δύναμή του βάσει της δημοσκόπησης, το ΡΡ θα μπορούσε κάλλιστα να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Ciudadanos και το αδελφό βασκικό κόμμα PNV, συγκεντρώνοντας 175 έδρες, μόλις μία από την απόλυτη πλειοψηφία, εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες αποχές, ή συμπράξεις, άλλων μικρότερων και περιφερειακών κομμάτων στις κρίσιμες ψηφοφορίες.
Σημαντικό στοιχείο για τις ρηγματικές τούτες ανακατατάξεις στον πολιτικό χάρτη της Ισπανίας στην καινούργια τούτη μέτρηση αποτελεί η ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων της, ιδίως όσον αφορά τις μετακινήσεις και τη στάση των ψηφοφόρων, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης