Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tillerson (αμερικανός ΥΠΕΞ): ΗΠΑ και Τουρκία αρχίζουν να αποκαθιστούν τις σχέσεις τους

Tillerson (αμερικανός ΥΠΕΞ): ΗΠΑ και Τουρκία αρχίζουν να αποκαθιστούν τις σχέσεις τους
Η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά την ασφάλεια και τις μελλοντικές οικονομικές ευκαιρίες τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας
Η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, αρχίζει να αποκαθιστά τους δεσμούς της με τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ Τουρκία, δήλωσε σήμερα (10/7/2017) ο επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, Rex Tillerson, χωρίς όμως να αναγνωρίσει ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να ακολουθεί ορισμένες πολιτικές που αποτέλεσαν το επίκεντρο της έντασης.
Τα σχόλια αυτά του Tillerson έγιναν μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, με τον οποίο είχε συνομιλίες για θέματα περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην κουρδική συριακή οργάνωση YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) για να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από τη Ράκα.
«Νομίζω ότι αρχίζουμε να ανοικοδομούμε κάποια από την εμπιστοσύνη που είχαμε απολέσει μεταξύ μας.
Έχασαν την εμπιστοσύνη μας σε κάποιο βαθμό, εμείς χάσαμε τη δική τους», δήλωσε ο Tillerson, μιλώντας σε υπαλλήλους του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Reuters», η Τουρκία θεωρεί τις YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και φοβάται ότι οι Κούρδοι θα επιχειρήσουν να ιδρύσουν ένα κουρδικό κράτος που θα περιλαμβάνει και τουρκικά εδάφη.
Η Άγκυρα εξοργίστηκε τον περασμένο μήνα, όταν η κυβέρνηση Trump ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του Barack Obama και θα εξοπλίσει τις YPG, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν πίσω τον οπλισμό αφού ηττηθεί το ΙΚ.
Η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται επίσης να ικανοποιήσει το αίτημα της Τουρκίας και να εκδώσει τον ιεροκήρυκα Fethullah Gulen, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια και κατηγορείται από τον Erdogan ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.
Την οργή της Άγκυρας προκάλεσε και η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης να ασκηθεί δίωξη σε Τούρκους αστυνομικούς και σωματοφύλακες επειδή επιτέθηκαν σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Erdogan στην Ουάσινγκτον.
Ο Tillerson δεν έκανε καμία αναφορά στα θέματα αυτά, ενώ δήλωσε μόνο ότι αφότου ανέλαβε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει συναντηθεί με τον Erdogan τρεις φορές «και νομίζω σε κάθε συνάντηση τα πράγματα πηγαίνουν λίγο καλύτερα όσον αφορά τους τόνους μεταξύ μας».
Η σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία «είναι εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά την ασφάλεια και τις μελλοντικές οικονομικές ευκαιρίες», συνέχισε, σημειώνοντας την στρατηγική θέση της χώρας, στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.
«Για αυτό πρέπει να επιδιορθώσουμε αυτή τη σχέση (...) και νομίζω ότι κάνουμε τα πρώτα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης