Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup – Δέσμευση για μείωση των NPLs και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης

Το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup – Δέσμευση για μείωση των NPLs και ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης
«Υπήρξε συναίνεση μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των υπουργών ότι μια γενικά ουδέτερη δημοσιονομική κατεύθυνση θα ήταν κατάλληλη για τη ζώνη του ευρώ μέχρι το 2018»
Τη δέσμευσή τους για υιοθέτηση των κατάλληλών πολιτικών που θα οδηγήσουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), θα διευκολύνουν την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και θα επιτρέψουν στις τράπεζες να αυξήσουν την πιστωτική επέκταση, εξέφρασαν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως απορρέει και από το κοινό ανακοινωθέν του σημερινού (10 Ιουλίου 2017) Eurogroup.
«Η Eurogroup συζήτησε τα πλαίσια αφερεγγυότητας στη ζώνη του ευρώ, εστιάζοντας στο ρόλο που διαδραματίζουν στις εθνικές εποπτικές πρακτικές που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η συζήτηση βασίστηκε σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και σε ανασκόπηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ένα καλώς λειτουργικό πλαίσιο αφερεγγυότητας είναι απαραίτητο για την ταχεία και αποτελεσματική μείωση του υπερβάλλοντος χρέους και για τη βελτίωση της ικανότητας των τραπεζών να επεκτείνουν την πίστωση στην οικονομία.
Θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω εργασίες στον τομέα αυτό, με σκοπό την έναρξη ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την Τραπεζική Εποπτεία, το Συμβούλιο SRB και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσαν την Ευρωομάδα για τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ιδίως στην Ιταλία.
Οι Υπουργοί ενημερώθηκαν σχετικά με τα κύρια πορίσματα της 7ης αποστολής επιτήρησης μετά το πρόγραμμα, η οποία διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο Δουβλίνο, από τις 16 έως τις 19 Μαΐου.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας συμμετείχε στην αποστολή στο πλαίσιο του συστήματος "έγκαιρης προειδοποίησης", το οποίο αποσκοπεί στον προσδιορισμό της ικανότητας μιας χώρας προγράμματος να επιστρέψει τα δάνειά της στο EFSF/ESM.
Το πόρισμα της αποστολής είναι ότι ο κίνδυνος της Ιρλανδίας να μην επιστρέψει τα δάνεια που έλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, παραμένει χαμηλός. Η Ιρλανδία ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα της το 2013.
Το ΔΝΤ παρουσίασε τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με την Ιρλανδία βάσει του άρθρου IV», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, ενώ, σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης, το Eurogroup συζήτησε τη δημοσιονομική θέση της ζώνης του ευρώ με βάση τις παρουσιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
«Υπήρξε συναίνεση μεταξύ των θεσμικών οργάνων και των υπουργών ότι μια γενικά ουδέτερη δημοσιονομική κατεύθυνση θα ήταν κατάλληλη για τη ζώνη του ευρώ μέχρι το 2018.
Η συζήτηση θα συμβάλει στη διαμόρφωση της προετοιμασίας για τα σχέδια δημοσιονομικών σχεδίων των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ για το 2018, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επανεξέταση.
Οι Υπουργοί διεξήγαγαν γενική συζήτηση σχετικά με την περαιτέρω εμβάθυνση της ΟΝΕ, στο πλαίσιο του εγγράφου προβληματισμού που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό στις 31 Μαΐου 2017».

www.bankingnews.gr 


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης