Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση 20% στην εταιρική φορολογία παγκοσμίως, από το 1980 – Οι συμβουλές του ΔΝΤ

Πτώση 20% στην εταιρική φορολογία παγκοσμίως, από το 1980 – Οι συμβουλές του ΔΝΤ
Το Ταμείο συμβουλεύει τις χώρες να μην ανταγωνίζονται με βάση το συντελεστή φορολογίας… 
Οι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων έχει μειωθεί κατά σχεδόν 20% -κατά μέσο όρο- από τη δεκαετία του 1980, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο τονίζει πως πλέον οι κυβερνήσεις ανταγωνίζονται για να «εξαλείψουν ο ένας τα έσοδα του άλλου», με αποτέλεσμα να στρέφονται εν τέλει σε άλλες -συνήθως πιο στρεβλωτικές- πηγές χρηματοδότησης ή να μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες.
«Όλα αυτά έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες, επειδή εξαρτώνται ιδιαίτερα από τον φόρο εισοδήματος εταιρειών.
Ο κίνδυνος ότι ο φορολογικός ανταγωνισμός θα ασκήσει πιέσεις στις φορολογικές πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο αυτήν την βασική πηγή εσόδων, είναι συνεπώς ιδιαίτερα ανησυχητικός», σημειώνεται.
Ειδικότερα, αναφέρει το Ταμείο, οι χώρες τείνουν, με βάσιμους λόγους, να φορολογούν πράγματα που δεν ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στη φορολογία.
Ωστόσο, η διεθνής κινητικότητα σημαίνει ότι οι δραστηριότητες ανταποκρίνονται πολύ περισσότερο στη φορολογία σαν μια εθνική προοπτική, παρά σαν μια συλλογική προοπτική.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση των πολυεθνικών.
Οι πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους από τις χώρες με υψηλές φορολογίες, ωστόσο δεν μπορούν να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλο πλανήτη!
Όταν οι χώρες ανταγωνίζονται για τη φορολογική βάση, το κάνουν σε βάρος άλλων - που κάνουν το ίδιο, υπογραμμίζει το Δ.Ν.Τ.
Ορισμένες πρόσφατες προτάσεις θα άλλαζαν θεμελιωδώς τα συστήματα εταιρικών φόρων.
Στο πρώτο στάδιο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από μία χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παγίωναν τα φορολογητέα κέρδη τους πέρα από τα σύνορα, επομένως τα κέρδη σε μια χώρα θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν με τις ζημίες σε άλλη.
Σε ένα δεύτερο στάδιο, τα κέρδη τους εντός της Ε.Ε. θα διατίθενται για φορολογικούς σκοπούς σε όλα τα κράτη - μέλη με ένα τύπο που θα αντικατοπτρίζει το ποσοστό των περιουσιακών τους στοιχείων, την απασχόληση ή άλλους δείκτες των δραστηριοτήτων τους σε κάθε μία.
Αυτό, ωστόσο, δεν θα εξαλείψει τον φορολογικό ανταγωνισμό.
Μία άλλη λύση θα ήταν η επιβολή παγκόσμιων φορολογικών νόμων, κάτι πολύ δύσκολο.

   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης