Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Google κέρδισε τη νομική μάχη με τη Γαλλία για φοροδιαφυγή ύψους 1,1 δισ. ευρώ

Η Google κέρδισε τη νομική μάχη με τη Γαλλία για φοροδιαφυγή ύψους 1,1 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΟΣΑ, μια επιχείρηση πρέπει να πληρώνει φόρους σε μια χώρα εάν έχει «μόνιμη εγκατάσταση»
Η Google κέρδισε σήμερα (12 Ιουλίου 2017) τη νομική μάχη με τη γαλλική Δικαιοσύνη, η οποία αξίωνε ποσό ύψους 1,1 δισ. ευρώ από τον αμερικανικό κολοσσό για φοροδιαφυγή κατά τα έτη 2005-2010, παίρνοντας έτσι μία «ανάσα» από τις συνεχόμενες κυρώσεις των τελευταίων μηνών.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Google Ιρλανδίας (σσ: στην Ιρλανδία εδρεύει φορολογικά η εταιρεία) δεν υπόκειται στο γαλλικό φορολογικό καθεστώς για την εν λόγω περίοδο.
Να τονιστεί ότι, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΟΣΑ, μια επιχείρηση πρέπει να πληρώνει φόρους σε μια χώρα εάν έχει «μόνιμη εγκατάσταση».
Η έννοια αυτή βασίζεται σε διάφορα κριτήρια: από το που βρίσκονται οι μόνιμες εγκαταστάσεις όπως τα εργοστάσια, οι εργαζόμενοι κλπ.
Ωστόσο, η Google υποστήριζε ότι δεν έχει μόνιμη εγκατάσταση στη Γαλλία, παρά τον μεγάλο όγκο των δραστηριοτήτων της στη χώρα, επειδή δεν έχει υπογραφεί κάποια σχετική σύμβαση.
Εκμεταλλευόμενη λοιπόν την ισχύουσα νομοθεσία, η Google ανέφερε σχετικά χαμηλό κύκλο εργασιών στη Γαλλία, ήτοι 247 εκατ. ευρώ και κέρδη 22 εκατ. ευρώ για το 2015, στα οποία φορολογήθηκε με 6,7 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιουνίου 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ –για μονοπωλιακές πολιτικές– ύψους 2,7 δισ. δολαρίων στην Google, μετά από πολλές καταγγελίες τόσο από Αμερικανούς όσο και από Ευρωπαίους ανταγωνιστές.
Η αρχή ανταγωνισμού της Ε.Ε. άσκησε δίωξη την Google τον Απρίλιο του 2015, θεωρώντας ότι αλλοιώνονται τα αποτελέσματα αναζήτησης στο διαδίκτυο για να ευνοηθεί η υπηρεσία αγορών της Google, προκαλώντας ζημιές τόσο στους ανταγωνιστές όσο και στους καταναλωτές.
Παράλληλά, η Κομισιόν ερευνά την ηγέτιδα της Silicon Valley για το λογισμικό Android, που βρίσκεται εγκατεστημένο στην πλειονότητα των «έξυπνων» τηλεφώνων και ταμπλετών.
Μάλιστα, το αναμενόμενο πρόστιμο θα είναι το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί για παρόμοιες παραβάσεις!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης