Τελευταία Νέα
Διεθνή

To νομοσχέδιο για το Brexit αποκάλυψε η Βρετανία, έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα

To νομοσχέδιο για το Brexit αποκάλυψε η Βρετανία, έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα
Η Βρετανία δεν θα εφαρμόζει τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. μετά το Brexit
Λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε σήμερα (13/7/2017) το πρώτο νομοσχέδιο για να κάνει αυτή την απόφαση πραγματικότητα - ένα νομοσχέδιο 62 σελίδων που οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης δεσμεύονται να μπλοκάρουν.
Ο νόμος για την απόσυρση από την Ε.Ε. (Repeal Bill) αποσκοπεί στη μετατροπή περίπου 12.000 νόμων και κανονισμών της Ε.Ε. στο καταστατικό της Βρετανίας κατά την ημέρα που η Βρετανία θα εγκαταλείψει το μπλοκ, κάτι που προβλέπεται να γίνει τον Μάρτιο του 2019.
Όλοι αυτοί οι κανόνες μπορούν στη συνέχεια να διατηρηθούν, να τροποποιηθούν ή να διαγραφούν από το βρετανικό κοινοβούλιο, εκπληρώνοντας την αντιευρωπαϊκή υπόσχεση των υποψηφίων να «επαναφέρουν τον έλεγχο» στο Λονδίνο από τις Βρυξέλλες.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο θα διασφαλίσει τη συνέχεια - η νομοθεσία την ημέρα μετά το Brexit θα είναι η ίδια όπως και την προηγούμενη.
Ο υπουργός Brexit, David Davis, δήλωσε ότι η νομοθεσία θα επιτρέψει στη Βρετανία να εγκαταλείψει την Ε.Ε. με «μέγιστη βεβαιότητα, συνέχεια και έλεγχο».
Το νομοσχέδιο δίδει στην κυβέρνηση την εξουσία να διορθώσει τις «ελλείψεις» στο δίκαιο της Ε.Ε. από τα λεγόμενα θεσμικά όργανα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που συνήθως απαιτείται για την τροποποίηση νόμων.
Το νομοσχέδιο αναφέρει επίσης ότι η Βρετανία δεν θα εφαρμόσει πλέον τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. μετά το Brexit, καθώς αυτά προστατεύονται από άλλα μέτρα, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την οποία θα τηρήσει η Βρετανία.
Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των ημιαυτόνομων κυβερνήσεων της Σκωτίας και της Ουαλίας αντιδρούν, αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο δεν τους παραχωρεί επαρκείς εξουσίες, ενώ απειλούν με μπλόκο.
Μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Theresa May δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας σκοπεύει να αρχίσει τον διάλογο στη Βουλή των Κοινοτήτων για το νομοθετικό έργο όσον αφορά το Brexit τον Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης