Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Πλουσιότερα από ποτέ τα γερμανικά νοικοκυριά

Deutsche Welle: Πλουσιότερα από ποτέ τα γερμανικά νοικοκυριά
Οι Γερμανοί εξακολουθούν να αποταμιεύουν και μάλιστα η χρηματική τους περιουσία αυξάνεται διαρκώς, όπως δείχνουν νέα στοιχεία της Bundesbank
Τα ιδιωτικά νοικοκυριά στη Γερμανία είναι συνολικά πιο πλούσια από ποτέ, γράφει η Deutsche Welle, σημειώνοντας μάλιστα ότι η χρηματική τους περιουσία συνέχισε την ανοδική της πορεία και κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους για να ανέλθει σε περίπου 5676 δις ευρώ, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) στη Φρανκφούρτη.
Στους υπολογισμούς της, όπως μεταδίδει η  Deutsche Welle, ελήφθησαν υπόψη μετρητά, τραπεζικές καταθέσεις, αξιόγραφα και ασφαλιστικές αξιώσεις, αλλά όχι τα ακίνητα.
Ακόμη, από τη νέα μελέτη της Bundesbank δεν διευκρινίζεται ο τρόπος κατανομής της χρηματικής περιουσίας των γερμανικών νοικοκυριών.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα  της Deutsche Welle , σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016, η χρηματική περιουσία των Γερμανών αυξήθηκε κατά 1,5%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 84 δις ευρώ, ενώ κύρια αιτία για αυτήν την άνοδο αποτελεί η ανθεκτική αγορά εργασίας και οι πραγματικές αυξήσεις των εργασιακών αμοιβών, στοιχεία που επιτρέπουν σε πολλά άτομα να βάζουν περισσότερα χρήματα στην άκρη.

Περισσότεροι επενδύουν στο χρηματιστήριο

Ολοένα και μεγαλύτερα ποσά οι Γερμανοί συσσωρεύουν σε μορφή μετρητών ή τα καταθέτουν στις τράπεζες σε λογαριασμούς μηδενικού ή χαμηλού επιτοκίου, γεγονός που τους δίνει άμεση πρόσβαση στα χρήματά τους, γράφει η Deutsche Welle.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Deutsche Welle, το συνολικό ύψος των μετρητών και των προαναφερθέντων τύπων τραπεζικής κατάθεσης ανέρχεται σε 1379 δις ευρώ, σημειώνοντας αύξηση ύψους 17 δις ευρώ.
Τους πρώτους τρεις μήνες του 2017 οι Γερμανοί επένδυσαν 24 δις ευρώ σε ασφάλειες και συνταξιοδοτικά προγράμματα, τα οποία - όπως και οι τραπεζικές καταθέσεις- θεωρούνται χαμηλού ρίσκου.
Τα συνολικά αποθέματα αυτής της κατηγορίας, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ανήλθαν σε περίπου 2136 δις ευρώ.
Πάντως, στην αύξηση της χρηματικής περιουσίας των γερμανικών νοικοκυριών συνέβαλαν και οι αυξήσεις στις τιμές των μετοχών, με τις επενδύσεις ιδιωτών στο χρηματιστήριο να τους αποφέρουν συνολικά 25 δις ευρώ, σύμφωνα με την Bundesbank.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις σε αποταμιευτικούς λογαριασμούς έχουν αμελητέα απόδοση για τους καταθέτες λόγω των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων, ολοένα περισσότερα άτομα τολμούν να επενδύσουν στο χρηματιστήριο.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι συνολικές αγορές μετοχών και άλλων μεριδίων ανήλθαν σε σχεδόν δύο δις ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης