Τελευταία Νέα
Διεθνή

Morgan Stanley: Οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν 10 χρόνια για να διορθώσουν το πρόβλημα των NPLs

Morgan Stanley: Οι ιταλικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν 10 χρόνια για να διορθώσουν το πρόβλημα των NPLs
Η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» θα μπορούσε να βοηθήσει, αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας 
Οι ιταλικές τράπεζες θα μπορούσαν να χρειαστούν 10 χρόνια για να μειώσουν το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προειδοποίησε σήμερα (17/7/2017) η Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» θα μπορούσε να βοηθήσει.
Μια ύφεση που έληξε το 2014 «φόρτωσε» τις ιταλικές τράπεζες με 349 δισ. ευρώ σε προβληματικά χρέη, το ένα τρίτο του συνόλου της Ευρώπης, ενώ το προβληματικό δικαστικό σύστημα και η υποτονική οικονομική ανάπτυξη κατέστησαν δύσκολη την ανάκτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Αλλά μια σειρά κρατικών πρωτοβουλιών που περιλαμβάνουν εισφορές κεφαλαίου και ένα σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi, της παλαιότερης τράπεζας στον κόσμο, προσέφεραν κάποια «ανακούφιση».
«Πιστεύουμε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά παραμένουν τρωτά σημεία, με 60 - 70 δισ. ευρώ σε εκχωρήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων να βρίσκονται υπό επεξεργασία και σχεδόν 10 χρόνια να προβλέπονται για την επίτευξη των ευρωπαϊκών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων με το τρέχον μειωμένο επιτόκιο», ανέφερε η Morgan Stanley.
Οι αναλυτές στην αμερικανική τράπεζα αναφέρουν ότι η ίδρυση μιας «κακής τράπεζας» ή μιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που θα χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς την επίλυση του προβλήματος των NPLs της Ιταλίας.
Η Morgan Stanley παραμένει επιφυλακτική απέναντι στις ιταλικές τραπεζικές μετοχές, οι οποίες ενισχύθηκαν περισσότερο από 80% το προηγούμενο έτος.
Όπως αναφέρει, «ο δρόμος προς την εξομάλυνση των ζημιών από δάνεια θα είναι “ανώμαλος”, με μόνο μια σταδιακή μείωση του κόστους κινδύνου».
Οι αναλυτές της Morgan Stanley χαρακτηρίζουν τις μετοχές της Intesa και της Mediobanca ως τις κορυφαίες επιλογές για τον κλάδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης